Volledig scherm
Kerstbijlage Bart van Ekkendonk (41), schaapherder uit Dongen Foto Marcel otterspeer

Kerstboodschap 2 van agent Nardy Kapitein: 'Pas als elk lichtje straalt, ben ik echt gelukkig'

KERSTBIJLAGE West-Brabanders met een boodschap staan zaterdag centraal in de kerstspecial van BN DeStem. Bekende en onbekende streekgenoten laten zich zien en spreken zich uit. Wie zegt: leven is meer dan overleven? Wie vindt: je huid is een lege pagina?Zaterdag 2e aflevering: Nardy Kapitein (56) uit Rijen, wijkagent in Oosterhout

Nardy Kapitein (56) uit Rijen, wijkagent in Oosterhout

,,Ongeluk overkomt iedereen. De één een grotere dosis dan de ander. Praten is de sleutel tot verwerking. Alleen gebeurt dat niet altijd, heb ik ervaren tijdens mijn veertig dienstjaren bij de politie.

Verhaal delen
Mensen durven hun verhaal niet makkelijk met anderen te delen. Omdat de details te heftig zijn. Omdat ze zich schamen. Omdat ze bang zijn niet begrepen te worden. Een tiener bijvoorbeeld, die een moeilijke thuissituatie heeft - vader is alcoholist en moeder kiest voor haar man. Via school raken de instanties uiteindelijk betrokken bij zo’n situatie.

Een vrouw die zó ongelukkig is, dat ze naar de politie een zelfmoordbrief schrijft. Het blijkt een schreeuw om hulp. Het zijn geheimen die deze mensen, voor er hulp kwam, jarenlang als zware last moesten meegedragen. In mijn werk, en ook als mens, wil ik zo veel mogelijk anderen helpen, gedoofde lichtjes laten stralen. Dáár put ik energie uit.

Het voelt voor mij als een voorrecht dat ik dit uniform mag dragen. Mensen vertrouwen je sneller; je hebt een geheimhoudingsplicht en weet vaak precies wat er speelt. In mijn tijd als rechercheur was ik betrokken bij het grote mistongeval in 1990, op de snelweg A16 bij Breda. Samen met nabestaanden heb ik slachtoffers geïdentificeerd. In dit soort moeilijke situaties merk je dat nabestaanden hun verhaal kwijt willen.

Luisterend oor
Ik bood ze een luisterend oor, gaf ze warmte. Mijn wens is dat iedereen iemand heeft om een verhaal mee te delen. Niemand moet een geheim met zich mee blijven dragen.

Realiseer je dat er altijd iemand is om mee te praten. In je directe omgeving of bij een hulpinstantie. En let wat meer op elkaar. Vraag door als iemand zegt dat het goed gaat, terwijl je ziet dat het niet zo is.

Boodschap
​Deze boodschap ben ik nog meer gaan uitdragen sinds ik vijf jaar geleden ontdekte dat ik de ziekte van Kahler heb, een vorm van bloed kanker. Het was kantje boord. Helemaal beter word ik nooit, maar ik voel me op dit moment goed. Het heeft mij geleerd niet met zaken te blijven rondlopen.

Zorg dat je nú happy bent.”

Volledig scherm
Kerstbijlage Nardy Kapitein (56) uit Rijen, wijkagent in Oosterhout Foto Marcel Otterspeer