Volledig scherm
Kerncentrale Doel © Harmen van der Werf

Kerncentrale Doel moet tijdelijk dicht, vinden burgemeesters West-Brabant en Veiligheidsregio

BREDA - De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en burgemeesters in West-Brabant sluiten zich aan bij de suggestie van minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) om de Belgische kerncentrale Doel tijdelijk te sluiten.

Ze maken zich zorgen over de veiligheid in de kerncentrale net over de grens bij Antwerpen en willen dat tijdens een sluiting onderzoek kan worden gedaan naar eventuele verbeteringen.

Angst groeit
Die suggestie is eerder aangedragen door minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu en wordt van harte gesteund door de West-Brabantse gemeenten.

In deze streek groeit de angst dat het een keer helemaal fout gaat met de kerncentrale. Diverse ‘incidenten’ zaaien twijfel over de zekerheid dat Doel voor honderd procent betrouwbaar en veilig is.

Een kritisch rapport van de Belgische toezichthouder FANC over de haperende veiligheidscultuur bij de centrale heeft de zorg ook al niet weggenomen.

'Volstrekte helderheid'
Burgemeester Frank Petter en de voorzitter van de Veiligheidsregio, Nico van Mourik, hebben eind vorig jaar een gesprek over de problemen gehad met de minister over de in West-Brabant heersende onrust.

Van Schultz van Haegen wordt verwacht dat ze op sluiting aandringt bij haar Belgische collega. Als steun in de rug sturen de gemeenten die samenwerken in de veiligheidsregio een brief naar de minister, met het nadrukkelijke verzoek om zich maximaal in te spannen in haar zoektocht naar ‘volstrekte helderheid’.

Haarscheurtjes
In het afgelopen jaar kwamen regelmatig berichten naar buiten over haarscheurtjes in de kernreactoren, stil gezette reactoren en vermeende terroristische plannen. Volgens de Brabantse burgemeesters hebben de incidenten maatschappelijke onrust aangewakkerd.