Volledig scherm
Kattenbezitters in Hellevoetsluis zijn opgelucht door de aanhouding. © AD

Kattendoder joeg de hele dag op prooi

De 29-jarige Rotterdammer die vast zit voor de kattenmishandelingen in Hellevoetsluis, joeg twee etmalen bijna onafgebroken op zijn prooi, zegt een insider. Deskundigen sluiten niet uit dat de man ook in staat is tot geweldsmisdrijven.

Obsessief moet hij zijn geweest, de maandag opgepakte verdachte. Hij zou vorige week in een tijdsbestek van 48 uur acht katten naar zich toe hebben gelokt en sloeg ze met een stomp voorwerp bewusteloos. Slechts één overleefde de klappen. De dagen ervoor zou de man ook al drie katten hebben aangevallen, waarvan twee het ternauwernood overleefden.

Volgens een ingewijde was de man zowel overdag als 's nachts actief, op momenten dat hij niemand zag. Zijn prooi legde hij meestal netjes langs de straat of in de bosjes.

Motief
Wat zijn motief is, moet nog uit de verhoren blijken. Volgens bijzonder hoogleraar antrozoölogie Marie-José Enders van de Open Universiteit, die mens-dierrelaties bestudeert, gaat het in dit soort gevallen om 'mensen met een geweten dat niet spoort of niet is ontwikkeld'. ,,Ze zijn zelf slachtoffer van mishandeling, geestelijk beperkt of psychopatisch.''

In dit geval zou het gaan om een man die verbleef bij zijn vriendin in Hellevoetsluis. ,,Hij heeft dringend hulp nodig'', zegt Enders. ,,Want met iemand die dit soort dingen doet, is meer aan de hand.'' Sommige dierenbeulen zijn volgens de hoogleraar ook tot geweldsmisdrijven in staat.

Criminoloog Anton van Wijk zegt dat dierenmishandeling vaak voorkomt bij mensen met 'antisociaal en crimineel gedrag'. ,,Een kenmerk van dierendoders is dat ze een gebrek aan empathie vertonen. Ze kunnen zich niet inleven wat ze een dier aandoen en realiseren zich niet dat het levende wezens zijn.''

Opluchting
In de Hellevoetse wijk De Kooistee overheerst opluchting nu de vermoedelijke kattenmepper is gearresteerd. ,,Ik durf Spooky nu weer met een gerust hart buiten te laten'', zegt bewoonster Josephien van Veelen over haar 8-jarige poes.

De arrestatie is volgens een politiewoordvoerster tot stand gekomen 'in een mooie samenwerking met de bewoners'. Zeker in de omgeving van de Eekhoorn, Marter en Marmot hielden buurtbewoners oren en ogen open nadat daar medio vorige week binnen 48 uur acht katten het slachtoffer waren van mishandeling. Er werd een buurt-app in het leven geroepen, waarin bewoners elkaar waarschuwden en informeerden bij verdachte situaties. De politie surveilleerde vele keren per dag in de wijk.

Stroomversnelling 
De zaak kwam in een stroomversnelling toen bewoners aan agenten een vrij duidelijk signalement konden geven. Zo zag een man 's morgens vroeg, toen hij iets in de auto wilde leggen, een man die een poes in de bosjes legde. Een andere bewoner had de man met hetzelfde signalement in een speeltuintje gezien. Met die informatie als uitgangspunt speurde de politie naar de dierenbeul. 

Later kwam de melding op Facebook dat iemand hem, op basis van de beschrijving, herkende en dat hij in een flat verbleef in dezelfde wijk  als waar de kattenmishandelingen plaatsvonden. Of de politie de man daar heeft gearresteerd, is gisteren niet bekendgemaakt.

Quote

Ik durf Spooky nu weer met een gerust hart buiten te laten

Josephien van Veelen