Volledig scherm
PREMIUM
Varkens knagen in hun stal aan plastic buizen aan een ketting. © Sander Koning/ANP

Karbonade onder vuur: 17 vragen en antwoorden over het systeem waarin wij varkens houden

De bezetting van een varkensbedrijf in Boxtel leidde tot veel afkeuring maar brengt ook een hernieuwde discussie over de varkensindustrie op gang. Tijd voor helderheid in een troebel debat, met antwoorden op 17 vragen.

1. Waarom bezetten actievoerders een boerderij in Boxtel?

Zoals de activisten van Meat the Victims stelden na hun bezetting van de varkensstal in Boxtel: ‘We hadden bij iedere willekeurige varkensboer in Brabant binnen kunnen vallen.’ Met andere woorden: deze varkenshouderij was, in de ogen van de actiegroep, niet slechter (of beter) dan de bedrijven van collega-boeren in de provincie. Boxtel kwam in beeld na een eerdere verkenning en vanwege de nabijheid van vleesverwerker VION.

  1. ‘Vergoeding na geweld jeugdzorg is niet nodig’
    Geef uw mening

    ‘Vergoeding na geweld jeugdzorg is niet nodig’

    Het onderzoek naar geweld dat kinderen in de jeugdzorg de afgelopen decennia hebben ondergaan, deed flink wat stof opwaaien. Veel slachtoffers zijn blij met de erkenning en een deel van hen hoopt nu op een schadevergoeding vanuit het Rijk. Zij vinden alleen excuses voor het leed dat hen is aangedaan niet voldoende. Maar helpt geld die vreselijke herinneringen uit te wissen? Is het nodig overheidsgeld te reserveren om dit leed te verzachten?