Volledig scherm
PREMIUM
Varkens knagen in hun stal aan plastic buizen aan een ketting. © Sander Koning/ANP

Karbonade onder vuur: 17 vragen en antwoorden over het systeem waarin wij varkens houden

De bezetting van een varkensbedrijf in Boxtel leidde tot veel afkeuring maar brengt ook een hernieuwde discussie over de varkensindustrie op gang. Tijd voor helderheid in een troebel debat, met antwoorden op 17 vragen.

1. Waarom bezetten actievoerders een boerderij in Boxtel?

Zoals de activisten van Meat the Victims stelden na hun bezetting van de varkensstal in Boxtel: ‘We hadden bij iedere willekeurige varkensboer in Brabant binnen kunnen vallen.’ Met andere woorden: deze varkenshouderij was, in de ogen van de actiegroep, niet slechter (of beter) dan de bedrijven van collega-boeren in de provincie. Boxtel kwam in beeld na een eerdere verkenning en vanwege de nabijheid van vleesverwerker VION.

  1. OM moet geitenhouder vervolgen voor dood door schuld, vindt hof Den Bosch

    OM moet geitenhou­der vervolgen voor dood door schuld, vindt hof Den Bosch

    DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) moet een geitenhouder uit Limburg vervolgen voor dood door schuld. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch donderdag 12 september bepaald. De man zou hebben verzwegen dat zijn dieren mogelijk waren besmet met het Q-koortsvirus. Toen de zorgboerderij besmet werd verklaard, was een aantal medewerkers en bezoekers van de zorgboerderij al ziek geworden. Een 20-jarige jongen is door de ziekte overleden.