Kamerleden slaan alarm over diepgeworteld wantrouwen van Brabantse boeren in politie
TILBURG - Tweede Kamerleden vinden het 'pijnlijk’ en ‘schokkend’ dat boeren zo'n diepgeworteld wantrouwen hebben tegen de politie dat ze niet de telefoon pakken als ze zijn benaderd door drugscriminelen. Uit de door deze krant gepubliceerde enquête blijkt dat slechts één op de tien boeren de politie inlicht als criminelen hen vragen naar de huur van een stal of schuur voor het telen van wiet of produceren van synthetische drugs.
Delen per e-mail
Het Rosmalense CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg heeft begrip voor het wantrouwen van de boeren. ,,Het kantelpunt was volgens mij de bezetting van de boerderij in Boxtel, afgelopen zomer. Dat kun je niet afdoen als een onschuldige actie van dierenactivisten. Boeren zien dat de politie die actievoerders niet meteen heeft gearresteerd. Logisch dat ze dan gaan denken dat het geen zin heeft om de politie te bellen.” Om het groeiend aantal lege stallen te beteugelen, vindt Van Toorenburg ook dat de overheid boeren financieel moet compenseren: ,,Als ze stoppen, moeten die stallen gesloopt kunnen worden”.
Volgende maand debat
De Brabantse drugsproblematiek op het platteland komt 13 november in de Tweede Kamer aan de orde in een debat over georganiseerde drugscriminaliteit. VVD en CDA slaan alarm na de door deze krant gepubliceerde enquête onder Brabantse boeren over drugscriminaliteit (zie onderaan dit artikel). Vooral het grote wantrouwen van de boeren richting politie is de partijen een doorn in het oog.
Voor Tweede Kamerlid Henk Krol (50Plus) reden om vrijdag al vragen in te dienen bij minister Grapperhaus over het feit dat Brabantse boeren die lastiggevalen worden door drugscriminelen dat niet melden bij de politie. Krol wil een uitgebreide surveillance in het buitengebied en aangiftes van boeren over drugscriminaliteit moeten prioriteit krijgen. Op korte termijn verwacht Krol verbetering in de handhaving bij drugscriminalireit. ,,Nu lijkt het of drugscriminelen vrij spel hebben.” Verder hamert 50Plus op een proef waarbij politie en militairen van legerbasis Oirschot samen de ‘drugscriminelen de stuipen op het lijf jagen’.
De Brabantse SP heeft vragen gesteld aan Provinciale Staten. De partij wil weten wat de provincie gaat doen om boeren het vertrouwen te geven dat melden wél werkt en dringt nogmaals aan op de noodzaak van extra politie.
Protestacties
De gapende kloof tussen boerenstand en overheid kwam afgelopen week ook al aan het licht bij de vele protestacties die de boeren de laatste weken hielden. ,,Pijnlijk om nu te lezen dat boeren het gevoel hebben dat ze de politie niet kunnen vertrouwen", vindt het Bredase PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. ,,Als je de politie belt, moet je natuurlijk het gevoel hebben dat er iets mee gebeurt. Als er dan niet eens een wijkagent beschikbaar is, gaat dat in boerenkringen natuurlijk rond als een lopend vuurtje.”
Kuiken wijst ook op de onderbezetting van de politie. ,,Dat speelt ons hier natuurlijk ook parten. Maar ondanks alle mooie woorden van minister Grapperhaus is er op Prinsjesdag opnieuw geen extra structureel geld vrijgemaakt voor de bestrijding van de ondermijnende criminaliteit.”
Ook Michiel van Nispen, SP-Kamerlid uit Breda, ziet in de boerenenquête een bevestiging van zijn analyse dat 'de rechtsstaat de laatste jaren slecht onderhouden is’. ,,Er zijn verkeerde keuzes gemaakt: de politiecapaciteit schiet te kort en er zijn te veel politiebureaus gesloten. Het is heel erg dat boeren geen enkel vertrouwen meer hebben in de politie, dat kan niet zo blijven.”
Dat uit de enquête naar voren komt dat Brabantse bestuurders de drugsproblematiek op het platteland wellicht een tikkeltje te zwaar hebben aangezet, vindt Van Nispen niet erg: ,,Niemand kan ontkennen dat er een groot probleem is. En of dat nou héél erg is of héél héél héél erg, dat vind ik niet het belangrijkste.”
Schokkend
Dat is Kamerlid Henk Krol van 50Plus eens met de SP. ,,Het is juist goed dat Brabantse bestuurders er zo bovenop zitten. Ze hebben het probleem op de juiste waarde geschat", vindt hij. ,,Dat cijfertjes dan niet helemaal kloppen, daar maak ik me niet druk over.” Dat boeren niet melden noemt krol ‘schokkend’
,,Boeren voelen zich niet gehoord”, stelt VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz. ,,Als je naar de politie stapt en je voelt je niet serieus genomen, dat is de omgekeerde wereld. We hebben de boeren heel hard nodig om een goed beeld te krijgen van de drugscriminaliteit.”
De cijfers
In opdracht van de Brabantse Onderzoeksredactie - die voor Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en BN DeStem onderzoek doet naar ondermijnende criminaliteit in de provincie - hield het gespecialiseerde onderzoeksbureau AgriDirect een representatieve enquête onder de Brabantse boeren over hun ervaringen met criminaliteit. In totaal zijn 426 boeren uitgebreid telefonisch bevraagd - 74 procent van het totaal aantal benaderde ondernemers. Ze zijn naar rato verdeeld op basis van hun toekomstplannen; stoppen, doorgaan op dezelfde weg of groeien. Ook is rekening gehouden met de geografische spreiding binnen de provincie en een goede verdeling over de verschillende agrarische sectoren.
Podcast
Beluister het verhaal van een boer uit West-Brabant. Tot twee keer toe kreeg hij te maken met drugscriminelen. Maar op hulp van de overheid hoefde hij niet te rekenen. Deze podcast is ook te luisteren via Apple, Google of Spotify. Volg ons daar, of geef een beoordeling, zodat meer mensen de podcast kunnen luisteren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bestuurslid taskforce ondermijning erkent: ‘We hebben nog werk te doen op het platteland’
TILBURG - Ze willen met de boeren het gesprek aan over de criminaliteit in het buitengebied. Dat zeggen zowel de provincie, de boerenorganisatie ZLTO als de Taskforce-RIEC, die in Brabant de strijd tegen de ondermijnende criminaliteit coördineert. De meldingsbereidheid in het buitengebied moet omhoog. -
PREMIUM
Nieuwsoverzicht | 750 kilo ‘spatzuivere’ cocaïne gevonden in lading - Inderdaad kernwapens op vliegbasis Volkel
Een grote cocaïnevondst in Roosendaal. Het ging om 750 kilo met een waarde van 30 miljoen euro. Verder viel er sneeuw in Brabant waar veel mensen van genoten. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van zaterdag 16 januari. -
Bossche kickbokskampioen Robin van Roosmalen geopereerd na ernstig ongeluk: ‘Bedankt voor alle steun’
DEN BOSCH - De zwaargewonde kickbokskampioen Robin van Roosmalen (31) heeft vrijdag laten weten dat het goed met hem gaat nadat hij geopereerd is. Hij verloor zijn zus bij een ernstig ongeluk op de A2 woensdagmiddag en brak daarbij zijn rug en bekken. -
Bussen van Arriva rijden langer volgens vakantieregeling door lockdown
Busvervoerder Arriva blijft de komende tijd volgens de vakantiedienstregeling rijden. De regeling wordt verlengd tot de nieuwe einddattum van de lockdown. De einddatum is vooralsnog tot 7 februari. Ook de buurtbussen rijden tot die datum nog niet. -
Video + podcast Brabantse boeren zwijgen over drugscriminelen, ze hebben meer last van de overheid
TILBURG - De boeren in Brabant liggen niet wakker van drugscriminaliteit. Ze hebben meer last van de overheid. Sinds de politie op het platteland goeddeels is wegbezuinigd, vraagt diezelfde overheid aan boeren om verdachte situaties in hun omgeving te melden. Dat leidt dus tot niets.
-
PREMIUM
cultuur Festivals vestigen hoop op garantiefonds
TILBURG/DEN BOSCH - Artiesten kunnen niet wachten om weer op te treden en het publiek staat te trappelen van ongeduld. Maar kunnen de festivals wel doorgaan? Komende weken zijn cruciaal. ,,Zonder garantiefonds gaat de hele markt kapot.” -
PREMIUM
Carnaval afgelast? In Kielegat is het drukker dan ooit! ‘De creativiteit is ongekend’
BREDA - Carnaval gaat altijd door. En dus presenteert de Stichting Kielegat ‘gewoon’ een programma. Coronaproof, voor jong en oud en voornamelijk te beleven vanuit de huiskamers. -
PREMIUM
UPDATE Brabantse coalitie houdt rijen gesloten na afsplitsing bij Forum, oppositie kritisch: ‘Dit is een gedrocht’
DEN BOSCH - Blijft Brabant bestuurbaar nu Forum voor Democratie in twee fracties uiteen is gevallen? De coalitiepartijen zeggen met overgave van wel, maar er zijn ook grote twijfels. ,,Dit is een gedrocht.”