Volledig scherm
De tbs-instelling de Woenselse Poort. Archieffoto Jean Pierre Reijnen

Kamer: staatssecretaris Dijkhoff moet ingrijpen in Woenselse Poort Eindhoven

EINDHOVEN - De Tweede Kamer luidt de alarmbel over tbs-instelling de Woenselse Poort in Eindhoven, onderdeel van de GGzE. Na een reeks incidenten dit jaar, zoals een dubbele zelfmoord met een binnengesmokkeld pistool, twee andere zelfmoorden en een poging daartoe, moet staatssecretaris Klaas Dijkhoff actief ingrijpen.

Dat vindt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

„Er zijn zoveel verontrustende signalen. Ik krijg ze zelf ook. Als ik al die brieven lees denk ik: hier is echt iets aan de hand.” Van Toorenburg krijgt brede steun voor haar roep om een debat met Dijkhoff over de Woenselse Poort. PvdA-Kamerlid Harm Brouwer spreekt van ‘ernstige misstanden’. VVD’er Foort van Oosten noemt de signalen ‘zeer zorgelijk’. Lilian Helder (PVV) noemt het ‘de hoogste tijd voor concrete maatregelen’.

SP-Kamerlid Nine Kooiman toont zich bezorgd over het welzijn van de medewerkers. Naast de zelfmoorden maken (oud-)cliënten melding van het makkelijk binnensmokkelen van drugs en drank. Ook laken zij de gang van zaken in de kliniek, waar enkele tbs’ers de dienst zouden uitmaken. Recent werd een medewerkster ontslagen omdat zij een liefdesrelatie had aangeknoopt met een tbs-cliënt.

Joep Verbugt, voorzitter van de raad van bestuur van de GGzE, zegt dat de incidenten bij de Woenselse Poort zijn ‘volle aandacht’ hebben. „Een aantal suïcides op rij zette ons aan het denken: doen we wel voldoende? We werken sindsdien aan een verbeterplan. Daarbij kijken we onder meer naar het weren van drugs, wapens, de toegangscontrole en situaties rondom de suïcides.”