Juzt: ‘Financiële problemen deels schuld van West-Brabantse gemeenten’ - internetversie

Breda/Bergen op Zoom De financiële problemen van jeugdzorgorganisatie Juzt worden deels veroorzaakt door negen West-Brabantse gemeenten. Dat zegt Juzt-bestuursvoorzitter Wouter Groot, die doelt op de gemeenten Bergen op Zoom, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert, die samenwerken op het gebied van jeugdzorg.

Deze week werd bekend dat Juzt in grote financiële problemen verkeert. Volgens Groot komt dat niet alleen doordat de overheid sinds 1 januari 2015 ongeveer 25 procent heeft bezuinigd op de jeugdzorg, maar ook door de manier waarop de negen gemeenten de jeugdhulpkosten vergoeden aan Juzt. ,,Per 1 januari 2016 gingen de gemeenten de vergoedingen voor jeugdzorg op een andere manier berekenen. Dat kwam erop neer dat cliënten eigenlijk te weinig budget kregen.’’

Exploitatie

Woordvoerder van de negen gemeenten Arjan van der Weegen, zelf jeugdzorgwethouder in Bergen op Zoom, vindt dat Groot ‘te kort door de bocht gaat’ als hij zegt dat het aan de West-Brabantse gemeenten ligt. Volgens hem heeft Juzt ook een exploitatieprobleem. ,,Wij hebben Juzt nu gevraagd om voor 1 februari 2017 een plan op te leveren over hoe de exploitatie voor de komende jaren gezond kan worden.’’

De afgelopen dagen hebben gesprekken plaatsgevonden tussen gemeenten en Juzt en hebben de gemeenten de ergste financiële nood kunnen oplossen door een aantal openstaande betalingen versneld te doen. Komende week gaan de gesprekken verder.

West-Brabant Oost

De regio West-Brabant Oost, waarin de gemeenten Breda, Baarle-Nassau, Alphen-Chaam, Oosterhout, Drimmelen, Geertruidenberg, Werkendam, Woudrichem en Aalburg samenwerken op het gebied van jeugdzorg, heeft op dit moment geen problemen met Juzt. De regio denkt wel mee over hoe Juzt uit de financiële problemen kan komen.