Volledig scherm
Leerlingen van het Radius College studeren in de aula van hun school. © Joyce van Belkom

Jongeren: Radius College naait 'financieel onaantrekkelijke' student oor aan

BREDA - Het Radius College in Breda vraagt studenten die al een mbo-opleiding van vier jaar hebben genoten 2.000 euro aan ‘extra opleidingskosten’. Dat stuit de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs JOB tegen de borst. Die vindt dat de Bredase school ‘calculerend en illegaal gedrag’ vertoont.

De school ontkent de ‘vervelende’ aantijgingen in alle toonaarden.

‘Financieel onaantrekkelijk’

Vooral studenten die te boek staan als ‘financieel onaantrekkelijk’ zijn de klos. Waar ‘gewone’ studenten niet meer dan 570 euro aan collegegeld kwijt zijn, moeten sommige van hun collega’s rekening houden met een extra kostenpost van 2.000 euro. Dat bedrag is bestemd voor het dekken van ‘extra opleidingskosten’.

Hoeveel studenten er met dit probleem te maken hebben is niet precies bekend, maar volgens Bart van Zelst van JOB komt het aantal in de ‘dubbele cijfers’.

De ‘misstanden’ op de Bredase school passen volgens de jongeren bij een groter probleem: de financiering van mbo-instellingen.

Volledig scherm
Roosmarijn Dam, voorzitter van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs JOB. © JOB

Mbo-scholen krijgen minder geld van de overheid voor studenten die al vier jaar mbo achter de rug hebben. ,,Dat verlies verhalen scholen als het Radius College op hun studenten, maar dat zou niet moeten mogen’’, zegt JOB-voorzitter Roosmarijn Dam.

Quote

Mensen die zich willen laten omscholen of hun blikveld willen verbreden worden ontmoedigd.

Roosmarijn Dam, JOB

Wat haar betreft geeft De Rooi Pannen een beter voorbeeld. Daar is deze week juist besloten dat de 8.000 studenten geen extra studiekosten meer hoeven te betalen. ,,Maar op het Radius College worden mensen ontmoedigd die zich willen laten omscholen of hun blikveld willen verbreden’’, verzucht Dam.

De jongerenorganisatie, die zijn oorsprong vindt in het Landelijk Aktie Komitee Scholieren LAKS, heeft de Inspectie van het Onderwijs op de hoogte gebracht. Ook is het Radius College gebeld met de vraag: wat is er bij jullie aan de hand?

Het antwoord volgens JOB: ‘Zonder de extra kosten voor financieel onaantrekkelijke studenten is een aantal opleidingen niet rendabel. Die dreigen dan te verdwijnen’

Quote

JOB verwoordt met heel vervelende termen een probleem waar studenten zeker niet voor gefactu­reerd worden.

Mia Bink, ROC West-Brabant

Maar zo is het niet gegaan, zegt Mia Bink van het ROC West-Brabant, de scholenkoepel waaronder het Radius College valt. ,,Geen enkele student heeft een factuur ontvangen die het wettelijke les-en cursusgeld overschrijd. Er zijn geen ‘extra’ opleidingskosten in rekening gebracht. Dat mag niet en dat doen we dus niet’’, benadrukt Bink

Volgens haar baseert de JOB zich op contacten met een ouder en iemand van het ROC. Die medewerker heeft het probleem van de financiering van mbo’s door de overheid toegelicht. ,,Maar wij brengen een student daarvoor geen kosten in rekening’’, zegt Bink.

Vervelende termen

Ze betreurt het dat JOB met ‘heel vervelende termen een probleem verwoordt waar studenten zeker niet voor gefactureerd worden’.

Het JOB is daarvan niet onder de indruk. Niet alleen zijn er klachten gekomen van diverse studenten en hun ouders, ook is er een brief van het Radius College waarin zwart op wit staat dat een student bovenop het reguliere cursusgeld wel degelijk met meerkosten geconfronteerd wordt. Te weten: een bedrag van 2.000 euro.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Vader door autodief 100 meter meegesleurd als hij dronken zoon wil ophalen in Oisterwijk: 'We geloofden onze ogen niet’

    Vader door autodief 100 meter meege­sleurd als hij dronken zoon wil ophalen in Oisterwijk: 'We geloofden onze ogen niet’

    OISTERWIJK - Een 51-jarige man is zaterdagnacht in Oisterwijk in een auto met draaiende motor gesprongen en er vervolgens mee vandoor gegaan. De eigenaar van het voertuig zag het gebeuren en klampte zich aan het portier vast om de autodief tegen te houden. Hierdoor werd hij volgens de politie honderd meter meegesleurd. Annemiek Janssens (58) zag alles van dichtbij gebeuren. ,,We geloofden niet wat we zagen.”