Volledig scherm
IPTCBron boule13;Getty Images/iStockphoto Frosty fresh beer with foam on a silver tray with waitress hand isolated;Not Released NR © boule13

Jonge comazuipers bijna verdubbeld, Amphia slaat alarm

BREDA - Het Amphia Ziekenhuis en verslavingsinstelling Novadic-Kentron zien in de eerste maanden van dit jaar een forse toename van het aantal jonge comazuipers in West-Brabant. ,,Als het zo doorgaat, is het een verdubbeling van voorgaande jaren."

De cijfers liegen er niet om. In de eerste maanden van dit jaar heeft het Amphia Ziekenhuis in Breda al 29 jeugdige comazuipers voorbij zien komen ,,Dat is erg veel. We hebben de indruk dat dit aantal significant meer is dan andere jaren", vertelt Paul van Mossevelde, kinderarts bij het Amphia.

Vorig jaar kwamen in totaal 77 jongeren met een alcoholvergiftiging op de spoedeisende hulp in Breda terecht. Het jaar daarvoor waren het er 76. ,,Als het zo doorgaat, dan komen we uit op een verdubbeling van voorgaande jaren."

Een groot hockeyfeest voor de oudste jeugd (een zogeheten AB-feest) en carnaval leidden de afgelopen weken alleen al tot achttien comazuipers die in het Amphia terechtkwamen, zegt Van Mossevelde. Die hockeyfeesten zijn berucht bij de Bredase kinderarts en zijn collega's. ,,Als we weten dat er een AB-feest is, weten we ook dat er kinderen hier komen."

De gemiddelde leeftijd van comazuipers die bij het Amphia belanden, ligt tussen de 13 en 17 jaar. Van Mossevelde ziet een opvallende stijging in het aantal dronken jongeren in de leeftijd van 14 en 15. ,,Dat is zorgwekkend."

De kinderarts vindt dat de wijziging van de Alcoholwet die drinken pas vanaf het 18de jaar toestaat, eerder negatief werkt voor het aantal comazuipers dan positief. ,,Je merkt dat er weinig zorgen zijn bij de ouders van drinkende jongeren. Dat gaat een keer fout." Zo zag hij onlangs een jongen die onderkoeld was en een flinke hoofdwond had, doordat hij uren dronken in een sloot had gelegen. ,,Het is wachten op het moment dat de secundaire gevolgen zo erg zijn dat...Tja, dat is mijn zorg.''

Stephanie de Crom, kinderarts bij het ‎Bravis ziekenhuis, met vestigingen in Roosendaal en Bergen op Zoom, heeft evenmin het idee dat het aantal comazuipers afneemt. Vorige week was er nog een 12-jarige met een alcoholvergiftiging en met carnaval een 13-jarige. ,,Ik heb niet het idee dat het beter gaat. Hoewel de wet is aangepast, weten kinderen nog steeds aan alcohol te komen. Maar door wie is de vraag." Het West-Brabantse ziekenhuis kon geen cijfers geven.

Novadic-Kentron, instelling voor verslavingszorg, weet niet hoe het komt dat het aantal jeugdige comazuipers stijgt. Preventiewerker Alex van Dongen meent dat de oplossing bij de ouders ligt. ,,Het percentage drinkende jongeren dat aangeeft alcohol van de ouders te krijgen, neemt toe'', zegt hij. ,,Ouders denken dat hun kind wel maat kan houden, maar dat kunnen ze juist niet. Daarom wijzen we ouders op het belang van grenzen stellen."

De Alcoholwet verbiedt een puber niet thuis alcohol te drinken en dat is volgens Van Mossevelde nu net het probleem. ,,Een zuipkeet in de tuin is legaal. Voor ouders is het oogluikend toelaten van drinken toegestaan. Dat vind ik erg raar." Als dit zou veranderen, is het volgens de kinderarts voor ouders makkelijker om het drinken onder de 18 jaar te verbieden. ,,We moeten ook op zoek naar een methode om de bewustwording van de opvoeders te verbeteren. Die is nu onvoldoende.