Volledig scherm
Koeien in de wei. © Lenneke Lingmont

Jonge boer ziet nog steeds toekomst in Brabant

DEN BOSCH - Jonge boeren zien nog steeds een toekomst in Brabant. Het bewijs volgens de provincie: 110 jonge landbouwers hebben subsidie aangevraagd om hun bedrijf te moderniseren. Dat zijn er veel meer dan gepland. 

Volgens Gedeputeerde Staten is de zogeheten Jola-regeling (Jola staat voor ‘jonge landbouwer’) 2,5 maal overschreven. Oorspronkelijk was er rekening gehouden met een subsidieplafond van een kleine 7,5 ton. Maar nu de regeling zo’n succes blijkt te zijn, hebben Gedeputeerde Staten de knip getrokken. Ze trekken het subsidieplafond op tot bijna 2 miljoen euro.

Nergens zo enthousiast als in Brabant

Er is geen provincie in Nederland waar jonge boeren zo enthousiast een beroep doen op de Jola-regeling als Brabant. Ze gebruiken het geld in de meeste gevallen voor de aanschaf van zonnepanelen. Goede tweede is de aanleg van emissiearme stalvloeren, die de uitstoot van ammoniak beperken, maar er wordt ook geïnvesteerd in precisiebemesting en elektrische voertuigen. Alles bij elkaar wordt er door jonge boeren voor 11,8 miljoen euro gemoderniseerd.

De Jola-regeling is opgezet in de wat sombere wetenschap dat het platteland vergrijst. Jongeren die nog de behoefte voelen om het bedrijf van hun ouders over te nemen krijgen te maken met hoge kosten.

'Investeringsdip'

 Volgens Gedeputeerde Staten is er vaak sprake van een ‘investeringsdip’. Die leidt er dan weer toe dat jonge boeren wel twee keer achter hun oren krabben voordat ze investeren in verduurzaming. Om ze toch zo ver te krijgen is dus de Jola-regeling opgesteld. Met groot succes, blijkt nu.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement