Jeugdzorgaanbieder Juzt in financieel zwaar weer - versie print

Door Ine Cup

Bergen op Zoom/Steenbergen/Breda - Jeugdhulpinstantie Juzt verkeert in grote financiële problemen. Dat blijkt uit een brief die het college van burgemeester en wethouders van Steenbergen gisteren stuurde aan de gemeenteraad. Daarin wordt gesproken over een financiële situatie die ‘op onderdelen kritiek is’.

Wouter Groot, sinds 1 november bestuurder bij Juzt, bevestigde gisteren de penibele financiële situatie waarin Juzt verkeert. ,,Maar we zijn in overleg met gemeenten. Ik wil voor de kerst tot afspraken komen.’’

Arjan van der Weegen, wethouder jeugdzorg in Bergen op Zoom en woordvoerder namens negen West-Brabantse gemeenten die samenwerken op het gebied van jeugdzorg - waaronder de gemeente Steenbergen - , meldt dat Juzt zelf contact heeft opgenomen met de gemeenten over haar financiële situatie. ,,We hebben inmiddels gesprekken gevoerd met Juzt en gekeken waar we kunnen helpen. Zo hebben we waar mogelijk versnelde betalingen gedaan om de liquiditeitspositie van Juzt te versterken. Die problemen zijn nu in hoog tempo opgelost. Maandag gaan we verder met hen in gesprek.’’ Volgens Van der Weegen hebben de financiële problemen geen gevolgen voor kinderen die op dit moment jeugdzorg krijgen. ,,Ook op de korte termijn voorzien we op dat vlak geen problemen. En mócht de continuïteit in gedrang komen, dan pakt de gemeente haar verantwoordelijkheid. Maar die signalen hebben wij van Juzt nog niet gehad.’’

Juzt heeft twaalf locaties in Breda, Etten-Leur, Rijsbergen, Oosterhout en Roosendaal en heeft in totaal zo’n 3.500 cliënten onder haar hoede. Juzt biedt hulp aan kinderen en gezinnen die kampen met opvoed- en opgroeiproblemen.

De financiële perikelen van Juzt komen voort uit de zogenoemde ‘transitie jeugdzorg’, die 1 januari 2015 in werking trad. Sinds die datum is niet meer de rijksoverheid verantwoordelijk voor jeugdzorg, maar moeten de gemeenten dit zelf gaan doen. Deze transitie ging gepaard met forse bezuinigingen. Op 1 januari 2017 wordt de geldkraan nog een stukje verder dichtgedraaid. In totaal is er dan zo’n 25 procent bezuinigd ten opzichte van de bedragen die voor de transitie beschikbaar waren voor jeugdzorg.