Volledig scherm
© Politieteam Weerijs

'Je mag nooit agressief reageren, moet verkeersregels in acht nemen'

BREDA - Wielrenners en automobilisten lijken het steeds vaker met elkaar aan de stok te hebben. De een omdat ie vindt dat ‘ze’ denken dat de weg van hen is, de ander omdat ie vindt dat ‘ze’ te hard rijden.

Wielrenners schelden op automobilisten, die op hun beurt wielrenners als aso’s betitelen. Steeds vaker lijkt er sprake van onderlinge irritatie die soms zelfs uitmondt in agressie. Zoals zondag, toen in Zundert een achttal wielrenners in botsing kwam met een busje. Volgens getuigen leek er sprake van opzet. Of dat zo is, is nog niet duidelijk, want hoewel het busje is gevonden, was de chauffeur maandagmiddag nog steeds zoek.

Negatieve stemming
Maurice van Gils (43) uit Oosterhout is lid van de plaatselijke wielerclub Veló Amice en bestuurslid bij de Stichting Wielerpromotie Oosterhout. Hij baalt van de toenemende agressie en van de negatieve publiciteit waar de wielrensport steeds vaker mee te maken krijgt. „Binnen de vereniging hebben we een strikt protocol. Je mag nooit agressief reageren, moet verkeersregels in acht nemen. Ik zie die tendens ook bij andere clubs. Maar dan nog is er die negatieve stemming ten opzichte van wielrenners.”

De Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) besloot vorig jaar de hand in eigen boezem te steken, vertelt woordvoerder Esther van der Heijden. „We hebben animatiefilmpjes gemaakt waarin we fietsers aansporen om zich goed te gedragen richting andere weggebruikers.”

TWC Zevenbergen hanteert een gedragscode. „En we hebben inmiddels dertien leden die zijn opgeleid tot wegkapitein. Zij zijn degenen die erop moeten letten dat onze fietsers zich binnen een groep aan de regels houden.”

Dinsdag in BN DeStem meer over de onderlinge irritatie tussen wielrenners en automobilisten.