Volledig scherm
© ANP XTRA

Jacht op wilde zwijnen tijdelijk toegestaan om Afrikaanse varkenspest uit Nederland te houden

Om de kans op de Afrikaanse varkenspest in Nederland te verkleinen, wordt een bepaalde vorm van jacht op wilde zwijnen tijdelijk toegestaan. ,,We moeten er alles aan doen om het risico op Afrikaanse varkenspest in Nederland zo klein mogelijk te houden'', aldus minister Carola Schouten (Landbouw).

Het verzoek komt van de provincies. Zij zijn verantwoordelijk voor het beheer van wilde zwijnen en willen voorkomen dat het aantal wilde zwijnen buiten de aangewezen leefgebieden toeneemt. Ook was er een advies van de Deskundigengroep Dierziekten in die richting.

De kans dat de Afrikaanse varkenspest zich naar ons land verspreidt is klein, maar alertheid blijft geboden, zegt Schouten. De ziekte, die vorige maand in België werd ontdekt, is erg besmettelijk voor varkens maar niet voor mensen.

Brabantse boeren

Een maand geleden al pleitten boeren bij de provincie Brabant voor maatregelen tegen de Afrikaanse varkenspest. Gedeputeerde Johan van den Hout verwees hen toen naar minister Schouten, omdat drijfjachten op zwijnen bij wet verboden zijn. 

Het lijkt overigens een illusie dat de wilde zwijnen helemaal uit Brabant kunnen worden verdreven. Hoewel ze officieel niet in onze provincie zouden mogen leven, is het lastig in de hand te houden. Van den Hout in september: ,,De dieren zijn zo slim dat het gemiddeld veertig uur kost om een zwijn af te schieten. Je zou het leger nodig hebben om ze allemaal te pakken.''

  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Het wordt steeds zwaarder, er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Het wordt steeds zwaarder, er wordt steeds meer van ons verwacht’

    DEN BOSCH/TILBURG - Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals de Bossche bezorger Bas Masselink zegt; ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”