Volledig scherm
Wandelen langs de Zuiderwaterlinie. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Is de Zuiderwaterlinie de mooiste nieuwe wandelroute?

GRAVE - De  290 kilometer lange wandelroute van  Bergen op Zoom naar Grave, de Zuiderwaterlinie, is opgenomen op de longlist die moet leiden tot de verkiezing van de Wandelroute van het jaar 2019.  Er zijn nog tien wandelroutes die voor die titel in aanmerking komen. Op zaterdag 2 februari, tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent, reikt de jury de bijbehorende trofee uit aan de winnaar.

Op de lijst zijn staan routes die tussen november 2017 en november 2018 nieuw gerealiseerd of ingrijpend gewijzigd zijn. Voor het eerst kwamen naast routes in Nederland en België ook routes in Luxemburg in aanmerking. De uiteindelijke winnaar volgt ‘Een wandeling rondom Zuid-Limburg’ op, de Wandelroute van het Jaar 2018. De Wandeltrofee is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs. Deze vindt plaats op 2 en 3 februari 2019 in Flanders Expo in Gent en op 1, 2 en 3 maart 2019 in Jaarbeurs Utrecht.

De lijst met kandidaten: 

- Brabantse Kouters. Wandelknooppunten-netwerk van 480 km in het noordwesten van Vlaams-Brabant, deels grensoverschrijdend met Oost-Vlaanderen. Met 300 km bijkomende paden ten oosten van de A12 met een wandelapp.
Elfstedenwandelroute. Dit keer niet op schaatsen maar wel te voet met dit 283 km lang nieuw streekpad (SP19) langs de 11 steden van de bekende schaatswedstrijd.
Kempentocht. Meerdaags wandelen langs knooppunten en over onverharde paden in de Antwerpse Kempen (63,5 km).
Noardlike Fryske Wâldenpad. Nieuw streekpad (SP20) van 165 km door de noordelijke Friese wouden, met heel wat natuurgebieden en natuurmonumenten.
Romeins Limespad. Nieuw LAW16 pad. 275 kilometer van Katwijk aan Zee naar Nijmegen langs gereconstrueerde wachttorens en castella langs de Romeinse Limes.
St. Odulphuspad. Pelgrimsroute van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland in 15 etappes
- Tour du Brabant Wallon - GRP127 ‘streek grote routepad’ (Grande Randonnée de Pays). Rondwandeling van 266 km zuiden van Brussel. Romaans Brabant op zijn mooist.
Walcherse Wandelingen. Wandelgids van de uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Met 11 afzonderlijke wandelingen op dit “eiland” in Zeeland en een – uit 4 etappes bestaand – “Rondje Walcheren” van 80 km.
Wandelronde van Vlaanderen – GR5A - Een lus van 570 km langs de grenzen van Oost- en West-Vlaanderen. Met een aantal nieuwe en vernieuwde trajecten en voor het eerst uitgegeven in één wandelgids.
- Zuiderwaterlinie wandelpad. Over 290 km, langs 11 historische Noord-Brabantse vestingsteden van Bergen op Zoom tot Grave.

  1. Joey D. sms’t advocaat: ‘Ik heb niet geschoten’

    Joey D. sms’t advocaat: ‘Ik heb niet geschoten’

    ROSMALEN - In tegenstelling tot wat de politie zegt, heeft Joey D. naar eigen zeggen dinsdagmiddag niet geschoten. Dat heeft hij via sms aan zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers laten weten. Kuijpers heeft vanuit zijn kantoor in Amsterdam contact met zijn cliënt, die zich met een vuurwapen verschanst heeft in zijn huis in Rosmalen. Hij belandde volgens de politie in een vuurgevecht met agenten toen zij hem dinsdagmiddag probeerden te arresteren.