Volledig scherm
© Menno Boon

Inwoners West-Brabant zien weinig blauw op straat

ETTEN-LEUR - 'Meer blauw op straat roept de overheid', maar nog altijd zien verreweg de meeste inwoners van West-Brabant (85,2 procent) zelden een politieagent in hun buurt. Dit blijkt uit het buurtonderzoek dat BN DeStem samen met andere kranten heeft gehouden.

Ook de wijkagent is voor veel inwoners een onbekende. Slechts een op de drie mensen geeft aan te weten wie hun wijkagent is. De politie wil niet inhoudelijk reageren op deze uitkomsten. Wel geeft de politiewoordvoerder aan dat de zichtbaarheid altijd een punt van aandacht is. "Daarbij gaan we ook met onze tijd meen en zijn we ook aanwezig op Social Media. Daarmee bereiken we met name de jongeren."

Desondanks voelen negen van de tien West-Brabanders zich veilig in hun buurt, maar tegelijkertijd vindt bijna een kwart dat de criminaliteit in hun omgeving toeneemt. Met name in Zundert en Roosendaal maken inwoners zich zorgen over deze toename. De mensen in West-Brabant die meededen aan het onderzoek gaven de veiligheid in hun buurt gemiddeld een 7,1.

Hardrijders

Bewoners vinden over het algemeen dat er hard wordt gereden in hun straat: bijna 63 procent. Met name in Rucphen, Bergen op Zoom, Woensdrecht en Geertruidenberg is dat het geval. Slechts vijftien procent geeft in het onderzoek aan ook zelf weleens te diep het pedaal in te trappen.

Open raam
Een raam of deur open laten staan, gebeurt in de grote plaatsen niet vaak. Inwoners van de kleinere gemeenten geven juist aan dat dit gerust kan. Met name in de gemeente Tholen vinden de mensen dat ze best een raam open kunnen laten staan.