Volledig scherm
Het Mandemakers Stadion in Waalwijk. © ANP

Inwoners Waalwijk willen stadion RKC zélf kopen

WAALWIJK - Een aantal Waalwijkers wil het stadion van RKC kopen, inclusief de openstaande rekening die de club nog bij Waalwijk heeft. Bij het college van Waalwijk heeft zich de Burger Initiatief Groep Waalwijk (BIG-W) gemeld. De Waalwijkers willen een coöperatieve vereniging oprichten.

Wethouder Ronald Bakker van Waalwijk waardeert het initiatief, maar denkt dat het plan niet haalbaar is. „Bovendien komt het te laat. We zijn al zes jaar bezig met de ontvlechting van Waalwijk en RKC. Nu hebben we voor het eerst een concreet bod van een projectontwikkelaar.” Bakker wil dat bod niet laten schieten. „Het voorstel van BIG-W is een ongewis avontuur.”

Theo Weijters, een van de initiatiefnemers achter BIG-W, blijft staan achter het plan en wil nu weten wat de gemeenteraad van het voorstel vindt. Donderdagavond is die in vergadering bij elkaar.

Burger de klos
Volgens de Burger Initiatief Groep is de burger de klos in het hele RKC-verhaal. Als Waalwijk het stadion en de lening van RKC voor drie miljoen euro aan projectontwikkelaar PPO verkoopt, zoals nu het plan is, dan schiet de samenleving er vier miljoen bij in. Dit omdat het stadion voor zeven miljoen in de boeken staat. Doet Waalwijk niks, dan gaat de club failliet en zijn de miljoenen eveneens verloren. „Linksom of rechtsom. De samenleving moet dit ophoesten. Als wij als burgers dan toch moeten betalen, dan willen we in ieder geval mee beslissen en de regie houden”, aldus Weijters.

Meer geld over
BIG-W wil voor vijf miljoen euro het stadion kopen en de lening overnemen. „De vereniging lost vijf miljoen af in vijf jaar. We betalen geen rente, maar wel twee miljoen meer dan PPO. Het voordeel is dat Waalwijk meer geld overhoudt in de gemeentelijke spaarpot en dat de inwoners eigenaar worden van het stadion, in plaats van een projectontwikkelaar.”

Het bedrag dat BIG-W jaarlijks aan de gemeente wil afbetalen, moet opgehoest worden door verschillende partijen. „Fans van RKC, sponsoren, maar we willen ook andere burgers oproepen zich te melden voor de aanschaf van één of meer ‘steunbiljetten’.” Ambitieus maar haalbaar, zegt Weijters: ,,RKC heeft een enthousiaste aanhang en honderden sponsoren. Maar ook voor niet-supporters is dit interessant. Bij de bank krijg je nauwelijks rente. Dan is dit initiatief toch een prima besteding van je spaargeld.”