Volledig scherm
Drukte aan het begin van de avond bij stembureau Myllesweerd in Mill. © Ed Van Alem

Inwoners Mill stemmen massaal voor herindeling

MILL - De gemeente Mill en Sint Hubert moet opgaan in de nieuwe gemeente Land van Cuijk, met Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis. De meeste inwoners die donderdag hebben gestemd voor de inwonersraadpleging over de eigen bestuurlijke toekomst hebben voor deze gemeentelijke herindeling gekozen.

75 procent van de kiesgerechtigde burgers ziet het liefst dat de gemeente aansluit bij Boxmeer, Sint Anthonis en Cuijk, die per 1 januari 2022 de nieuwe gemeente Land van Cuijk vormen. Die nieuwe gemeente telt, met ook Mill, 29 dorpen en heeft straks zo'n 76.000 inwoners.

25 procent is van mening dat Mill, vier dorpen groot en goed voor 11.000 inwoners, ook de komende jaren best zelf zijn boontjes kan doppen. 

Opkomst

Burgemeester Antoine Walraven maakte de uitslag donderdagavond even na tien uur bekend in de studio van de lokale omroep in cultureel centrum Myllesweerd in Mill. Het opkomstpercentage voor deze verkiezingen over Mills bestuurlijke toekomst bedraagt 61 procent.

Dat is ruim hoger dan de opkomstdrempel van 40 procent die een raadsmeerderheid van AB’90 en VKP had ingesteld voor deze volksraadpleging om, aldus hun uitleg, zoveel mogelijk mensen naar de stembus te trekken. De gemiddelde opkomst bij lokale referenda in ons land ligt op 39,7 procent.

'Serieus luisteren’

De initiatiefnemers van de inwonersraadpleging hebben aangegeven dat zij de uitslag overnemen bij een opkomst van minstens 40 procent. De gemeenteraad bespreekt volgende week donderdag de consequenties van de referendumuitslag in een extra vergadering. De raadsleden nemen dan officieel een besluit hoe het bestuurlijk verder moet met Mill.

Fractievoorzitter Erik Rietveld van AB’90, de partij ziet niks in een herindeling, zei deze week nog de uitslag over te nemen als ‘massaal’ gestemd wordt. ,,We zullen serieus luisteren naar wat de inwoners gestemd hebben.’’ De opkomstdrempel van 40 procent is ‘een middel, geen doel’.

 1. Rabobende verdachten eisen andere rechters

  Rabobende verdachten eisen andere rechters

  ROERMOND (ANP) - Meerdere verdachten van de zogenoemde Rabobende hebben maandag de rechtbank in Roermond gewraakt. Zij willen dat andere rechters de zaak behandelen. De wraking volgde op urenlange conflicten en gekissebis tussen advocaten van de in totaal zes verdachten in deze strafzaak en de rechtbank. Een van de advocaten, Erik Thomas, legde uit protest tegen de gang van zaken de verdediging van zijn cliënt neer. De rechtbank heeft de zaak voor onbepaalde tijd aangehouden.
 2. Van Osse pil tot Nulandse toekan: museum brengt popcultuur in beeld met 100 voorwerpen
  PREMIUM

  Van Osse pil tot Nulandse toekan: museum brengt popcultuur in beeld met 100 voorwerpen

  DEN BOSCH - Brabant blaast een aardig deuntje mee in de tentoonstelling over Nederlandse popcultuur die komende zomer te zien is in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Van de 100 voorwerpen die samen de expositie vormen, hebben er zeker 10 wortels in deze provincie. Dat gaat van de Osse anticonceptiepil van medicijnenfabrikant Organon tot de toekan van horecafamilie Van der Valk, die in Nuland haar eerste motel bouwde.