De centrale van Atterro in Moerdijk.
Volledig scherm
De centrale van Atterro in Moerdijk. © PETER VAN TRIJEN

Investeerder loopt binnen met verkoop afvalverwerker Moerdijk

MOERDIJK - Afvalbedrijf Attero, dat onder meer de afvalverbranding in Moerdijk uitbaat, wordt weer verkocht aan een andere eigenaar. Het investeringsfonds Waterland doet de boedel over aan twee bedrijven: het Britse hedgefund 3i Infrastructure en DWS, een dochter van Deutsche Bank.

Wat de overname oplevert is niet bekend, maar volgens het Financieele Dagblad gaat het om meer dan 750 miljoen euro. Daarmee maakt Waterland een flinke klapper. In 2014 werd Attero namelijk gekocht voor ‘slechts’ 170 miljoen euro van onder meer een aantal gemeenten en de provincie Brabant.

1 miljard euro

Op het provinciehuis in Den Bosch hield men een nare smaak over aan de deal. Al snel blek namelijk dat Waterland voor tientallen miljoenen euro’s aan dividend uitkeerde, terwijl er ook werd gesproken over het doorverkopen van Attero aan Chinese investeerders. Ze zouden 1 miljard over hebben voor de afvalverwerker.

Zo ver is niet gekomen. Uit een onderzoek van de Zuidelijke Rekenkamer dat vorig jaar werd gepresenteerd bleek bovendien dat er niets onrechtmatigs aan de hand was bij de verkoop van Attero aan Waterland. Wel werd de conclusie getrokken dat de oude, publieke eigenaren misschien iets te snel van het bedrijf af wilden. Knarsetandend moesten klagende lokale en provinciale politici uiteindelijk hun verlies nemen.

'Focus op lange termijn'

Nu gaat Attero dus van de hand voor misschien wel 750 miljoen euro. Waterland denkt dat de toekomst van de afvalverwerker er mee is gediend. Directeur Paul Ganzeboom omschrijft de nieuwe eigenaren als bedrijven ‘met een focus op de lange termijn’.

3i Infrastructure en DWS nemen ieder de helft van de aandelen van Attero voor hun rekening.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Het wordt steeds zwaarder, er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Het wordt steeds zwaarder, er wordt steeds meer van ons verwacht’

    DEN BOSCH/TILBURG - Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals de Bossche bezorger Bas Masselink zegt; ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”