Volledig scherm
Agenten met het jongetje in Spanje. © Spaanse tv

Internationaal gezochte vader die zoontje (8) ontvoerde gaat zich niet melden: 'Ik blijf voor hem vechten’

EINDHOVEN - De man die woensdagochtend door justitie op de internationale opsporingslijst is gezet vanwege het ontvoeren van zijn 8-jarig zoontje in Eindhoven, gaat zich niet vrijwillig overgeven aan de politie. Dat laat hij vanuit een onbekende verblijfplaats weten aan het Eindhovens Dagblad. Zijn advocaat Sidney Smeets spreekt van een ‘schrijnende zaak’. ,,Een verhaal heeft altijd twee kanten.”

De gezochte vader ontvoerde zijn kind vorig jaar juni in de Kruisstraat in Eindhoven. Begin februari werd de jongen na een half jaar durende zoektocht teruggevonden in Barcelona. 

De vader staat nu internationaal gesignaleerd, met volledige naam en foto. Volgens justitie is hij 'vuurwapengevaarlijk'. De 46-jarige Da S. ontkent dit. ,,Ik ben absoluut geen lieverdje, dat is wel het laatste dat ik ben. Maar ik ben al zeker tien jaar lang niet meer veroordeeld voor een strafbaar feit.”

Opheldering

Volgens advocaat Smeets is Da S. bereid om de politie opheldering te geven over een aantal zaken. ,,De politie mag hierover contact met mij opnemen, dan zal hij alle vragen schriftelijk beantwoorden. Hij is niet van plan zich te melden, en eerlijk gezegd zie ik zelf ook niet wat de toegevoegde waarde daarvan is. Als justitie vindt dat hij een ernstig strafbaar feit heeft gepleegd, dan starten ze maar een rechtszaak. Dat kan gerust zonder een verdachte.”

Politie en justitie staan hier echter heel anders in en willen de verdachte zo snel mogelijk opgespoord hebben. ,,Op allerlei manieren hebben wij geprobeerd om hem te pakken, maar tot op heden is dat niet gelukt”, laat een politiewoordvoerder weten. ,,Iedereen met informatie over zijn verblijfplaats wordt met klem verzocht om zelf geen actie te ondernemen, maar de politie te waarschuwen.”

‘Ik blijf vechten’

Smeets vindt dat de boel behoorlijk wordt overdreven. volgens hem gaat het hier om ‘een man die dit heeft gedaan omdat hij de veiligheid van zijn kind wil waarborgen’.  Da S. benadrukt dat hij geen spijt heeft dat hij zijn kind vorig jaar vanuit Eindhoven meenam naar Spanje. ,,Ik blijf vechten voor de veiligheid van mijn kind.”