Volledig scherm
kaa © Persgroep, Marcel Ottenspeer

Intens

van de hoofdredactieDe tranen rollen over mijn wangen bij het schrijven van deze column. Niet van verdriet. Wel van puur geluk dat ik nog zinnen kan maken. Een kleine drie weken geleden scheurde een bloedvat in mijn hoofd, met een bloeding tot gevolg. 

Eentje van het serieuze soort waarbij mensen om mij heen zich twee dagen zorgen maakten of en hoe ik eruit zou komen. Dat ik tot de 30 procent behoor, die er volgens de vooruitzichten volledig van zal herstellen, is een zegen.

Een gebeurtenis als deze maakt een mens klein, nietig en in mijn geval ongelooflijk dankbaar. Klein, omdat je het leven niet in handen hebt. Dat je topfit een pelgrimstocht kunt lopen en na de laatste etappe instort. Om vervolgens drie dagen later op de intensive care wakker te worden. 

Gekke spelletjes

Dankbaar dat er mensen als Willem, Anne-Merel, Ilse en Elize bestaan. Zij werken in het St. Elisabethziekenhuis in Tilburg. Of, nou ja, het lijkt meer hun roeping. Zij houden je hand vast als je ’s nachts bang bent, doen gekke spelletjes met je als je wilt lachen en niet onbelangrijk: ze maken je beter.

Ultiem dankbaar ben ik voor mijn zus, mijn moeder en andere familieleden, die geen moment van mijn zijde weken. Voor mijn lief en lieffies, die samen met mij van angst naar hoop gingen. En vooral ook: al die lieve collega’s van BN DeStem en De Persgroep die luid en duidelijk lieten weten dat ik maar snel terug moet komen. Aan de kaarten, ballonnen en bloemenzee lijkt geen eind te komen.

Slechte zicht

Mijn volledige herstel gaat nog wel even duren. Ik zie nog als een mol en slaap veel. Maar de vooruitzichten zijn goed en alles duidt erop dat ik over een poosje gewoon weer uw hoofdredacteur kan zijn. De krant kan ik door mijn slechte zicht nu nog niet lezen, maar soms leest er iemand een stukje voor en probeer ik aan de hand van de ­zinsneden te raden wie het stuk geschreven heeft. Ik wil niet opscheppen, maar in dat spelletje ben ik inmiddels aardig bedreven. Ik hoor van de collega’s dat het goed gaat op de redactie en daar vertrouw ik op. Meer dan ooit besef ik met wat voor fantastische familie we die krant iedere dag maken.

Intensive care

Vanuit de ziekenboeg droeg ik de afgelopen weken een heel klein steentje bij aan het redactiewerk van BN DeStem. Namelijk het verzinnen van het thema van de kerstspecial. Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn, denk ik dan maar. De special maken we dit jaar vanuit het thema ‘intens’. Een paar dagen op de intensive care leert een mens de ware betekenis van dit woord. Intense pijn, intens geluk, intens houden van. Emoties die de waan van de dag even doen stoppen.

Ik ga er vol mee aan de slag als ik terug ben. Ik kan nog niet precies zeggen wanneer. Wel weet ik zeker dat u in goede handen bent bij het team van BN DeStem.

Tot later.

Hille van der Kaa
hoofdredacteur

Reageren? hoofdredactie@bndestem.nl