Intensief journalistiek onderzoek naar ondermijning: Brabant tussen de bovenwereld en onderwereld
Het logo zou een pil of een cannabisblad kunnen zijn. En zoals tegenwoordig gebruikelijk, zou je alle activiteiten kunnen samenbrengen op een campus. Drugscampus Brabant. Het zou een imposant gezicht zijn. Grote productieloodsen, een af- en aanrijden van trucks en de voorzitter van de ondernemersvereniging zou trots vertellen hoeveel nationaliteiten er aan het werk waren. En dat het palet aan producten uiteenliep van wiet tot xtc en cocaïne. Bestemd voor all over the world.
Delen per e-mail
Het is er allemaal, maar er is geen logo, geen campus en geen ondernemersvereniging. De handel in en productie van drugs is crimineel en gaat om die reden verscholen. Je zou hooguit kunnen stellen dat Brabant één grote, verscholen drugscampus is, een ijsberg waarvan af en toe een topje zichtbaar wordt. Dat topje laat zien dat er bijna geen dorp of geen wijk is zonder drugscriminaliteit.
Aan de achterkant van die werkelijkheid vinden we een wereld van geweld en intimidatie. Liquidaties, martelingen, afpersing. De voorkant laat zien hoe akelig ver drugscriminaliteit is doorgedrongen in het leven van alledag. U ziet het overal, maar u weet het niet. De kapperszaak is een dekmantel, de royale klant in de winkel of het restaurant een brute crimineel, de sponsor van de voetbalclub een handelaar met bloed aan zijn handen. Volgens sommige deskundigen worden delen van de maatschappij ondermijnd door criminelen, volgens anderen voert justitie een verloren strijd.
Hoe diep zit de rot in ons mooie Brabant? Wat gebeurt er in de straat dat u niet ziet? Is er anno 2019 echt zoveel meer aan de hand dan in de jaren zeventig, toen de Kempenbende de provincie teisterde? De vragen rond drugscriminaliteit zijn zo groot en veelomvattend dat ze nauwelijks te beantwoorden zijn. Maar tegelijk zijn ze zo ontzettend belangrijk, dat het Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en BN DeStem vonden dat hier een missie lag voor de redacties die al meer dan een eeuw het nieuws in de regio brengen.
We brachten onze goed ingevoerde misdaadverslaggevers samen in een vijfkoppige redactie, die de opdracht kreeg om een jaar lang onderzoek te doen naar ondermijning in Brabant. Dat is onderzoeksjournalistiek op een schaal die in onze provincie nog nooit is vertoond, en mede mogelijk wordt gemaakt door subsidie vanuit het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.
Vandaag ligt de eerste vrucht voor u: een grondige analyse die duidelijk maakt hoe de drugscriminaliteit een vlucht kon nemen, waar de aanpak succesvol is en waarom hij onder de streep toch faalt, hoe geweld en intimidatie het openbare leven binnendringen en nog veel meer.
Het is onze eerste slag, we werken alweer verder aan een vervolg. We speuren naar de criminaliteit in het Brabantse buitengebied, gaan laten zien hoe de misdaad zich heeft genesteld in wijken en op schoolpleinen en doen onderzoek naar de witwaswegen van onder- naar bovenwereld.
Laat ons gerust weten wat u van onze bijlage vindt, en vooral: alle tips die ons verder helpen bij onze zoektocht, zijn welkom.
Lucas van Houtert (hoofdredacteur Brabants Dagblad)
John van den Oetelaar (hoofdredacteur Eindhovens Dagblad)
André Trompers (hoofdredacteur BN DeStem a.i.)
Colofon
Redactie: Wout van Arensbergen, Mariëtte den Engelse, René van der Lee, Gerard Lukken, Hessel de Ree
Met medewerking van: Henk Tromp, Thomas Muntz en Anouk Kootstra (beiden van Platform Investico)
Foto's: Getty Images, tenzij anders vermeld
Vormgeving: Wendy van de Rijt
Eindredactie: Gerard Lukken
E-mail: bor@persgroep.nl
Website: bndestem.nl/ondermijning
Luister ook onze podcast, waarin we een ronde maken langs ogenschijnlijk normale plaatsen, waar men druk bezig is met (de strijd tegen) ondermijnende criminaliteit. De podcast is ook te beluisteren via Apple, Google of Spotify.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De media als moderne schandpaal: is ‘godfather’ Martien R. nu al kansloos?
DEN BOSCH/OSS - Is het megaproces tegen de Osse woonwagenfamilie R. een schoolvoorbeeld van een ‘trial by media’? Een zaak waarin het Openbaar Ministerie de media dusdanig bespeelt dat Martien R. en zijn handlangers al bij voorbaat kansloos zijn in de rechtbank? -
PREMIUM
Vaker les buiten school: theater in beeld als klaslokaal
BOXMEER/GENNEP - Scholieren in het Land van Cuijk en Gennep krijgen de komende maanden wellicht vaker les in de schouwburg en andere grote zalen. Omdat daar meer ruimte is, zodat iedereen zich in coronatijd makkelijker aan 1,5 meter afstand kan houden. -
PREMIUM
Monique uit ‘Ik Vertrek’ tijdelijk terug in Brabant: ‘Er kwam geen geld meer binnen’
HELMOND - Maarten en Monique van den Hurk zeiden in 2009 Helmond vaarwel. Ze gooiden het roer om en vertrokken met dochter Sanne naar Sevilla, gevolgd door de camera van ‘Ik Vertrek’. Hun toekomst lag in Spanje. Maar nu is ze weer in haar geboorteplaats. Noodgedwongen. Om geld te verdienen. -
Center Parcs de Kempervennen in Westerhoven krijgt metamorfose van 34 miljoen
WESTERHOVEN - Center Parcs de Kempervennen krijgt een flinke opknapbeurt, die in totaal 34 miljoen euro gaat kosten. Eind januari is een start gemaakt met de vernieuwing van in totaal 743 vakantiehuisjes (cottages), waarvan de eerste 228 cottages voor de zomer al beschikbaar zijn. -
Vandaag je auto wassen? Niet doen. Kans op regen met Saharastof!
Van plan om vandaag je auto te wassen? Niet doen. Tenzij je morgen opnieuw wil beginnen. De kans is groot dat je voertuig over een paar uur nog viezer oogt dan ‘ie vandaag al is. Het kan vanavond gaan regenen en de druppels gaan volgens Weeronline gepaard met Saharastof.
-
video
Tuincentra teleurgesteld na persconferentie: 'Twee mensen op 10.000 vierkante meter is niks’
Bas Romme van de Intratuin in Breda had gehoopt dat er meer mogelijk was na de persconferentie. Ze kunnen naar eigen zeggen veel meer mensen kwijt, dan dat de regels voorschrijven: “Twee mensen op 10.000 vierkante meter is niks!” -
PREMIUMCOLUMN
Melkpakken zonder dop nieuw? Natuurlijk niet, maar laat ze maar komen
Hilariteit alom over reclame-uitingen van Campina. Dat merk presenteert namelijk trots zijn laatste innovatie: melk- en vlapakken... zonder plastic dop. ‘Nieuw!’ staat er groot bij. En: ‘Schenk met het grootste gemak! De verpakking vouwt open als een kan.’ -
Brabantse handelaar verdacht van witwassen en corruptie bij verkoop luxe jachten, FIOD valt bedrijf binnen
De FIOD (Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst) is woensdag binnengevallen bij het bedrijf van een Brabantse handelaar in schepen. Het vermoeden bestaat dat deze verdachte de verkoop van negentien jachten niet heeft gemeld bij de FIU (Financial Intelligence Unit). Het maken van zo'n melding is verplicht als een ondernemer denkt dat een transactie verband kan houden met witwassen of terrorismefinanciering.