Volledig scherm
Jan Boelhouwer. foto Edwin Wiekens/het fotoburo

'Ik viel bijna van mijn stoel door uitspraak Q-koorts', zegt Jan Boelhouwer

GILZE EN RIJEN - Als de Q-koorts toegeslagen had in de Randstad dan zou de ramp - die 75 doden heeft geëist - de gemoederen tot op de dag van vandaag beziggehouden hebben. Maar omdat de bacterie toesloeg in buitengewest Noord-Brabant kregen de belangen van de geitenhouders voorrang boven boven die van de patiënten. Dat zegt burgemeester Jan Boelhouwer in reactie op de uitspraak in de zaak die ruim 330 Q-koortspatiënten aangespannen hadden tegen de Nederlandse Staat.

De rechtbank in Den Haag gaf de patiënten ongelijk, waarmee die de geëiste schadevergoeding voorlopig kunnen vergeten. Voorlopig want op voorhand hadden zij al duidelijk gemaakt dat zij hoger beroep aantekenen als hun eis afgewezen zou worden. Jan Boelhouwer zegt dat hij met grote verbazing kennisgenomen heeft van de uitspraak. "Ik moet me nog gaan verdiepen in het vonnis maar door wat ik tot nu toe gehoord heb ben ik bijna van mijn stoel gevallen."

Racefiets
De ziekte beleefde tussen 2007 en 2011 een ongekende piek op geitenhouderijen in Brabant en ook in Gelderland. "De rechter heeft nu geoordeeld dat iedereen op de hoogte had kunnen zijn van de risico's. Ik was destijds als Kamerlid behoorlijk goed geïnformeerd maar ik wist er helemaal niets van. Ik heb toen zelf Q-koorts opgelopen zonder dat ik ooit een stap in een bedrijf gezet heb waar geiten gehouden werden. Ik reed wel veel rond op de racefiets. Maar of ik het nou opgelopen heb in Riel of in Waalwijk? Ik zou het echt niet weten."

Belangen
Boelhouwer heeft in het verleden fel uitgehaald naar de toenmalige Landbouwminister Gerda Verburg, die volgens hem wel erg veel oog had voor de belangen van de sector. De mensen die nu de rechtszaak aangespannen hadden zijn allemaal Q-koortspatiënten. Boelhouwer zelf was daar niet bij omdat hij geen blijvende effecten aan de ziekte overgehouden heeft.

Vroeg stadium
"Ik kreeg gigantisch hoge koorts waarvan ze in eerste instantie niet wisten waardoor die veroorzaakt werd. Toen ze daarachter kwamen was de ziekte gelukkig nog in een heel vroeg stadium. Ik ben daar uitvoerig voor behandeld, waardoor ik genezen ben."

Boelhouwer pleitte eerder voor een parlementaire enquête om te onderzoeken hoe de overheid de uitbraak van de Q-koorts destijds aangepakt heeft. "Dat lijkt me nog steeds een heel goed idee."