Volledig scherm
Misdaadverslaggever Simon Vuyk (links) en advocaten Barry van de Luijtgaarden (midden) en Jan Sneep (rechts) publiceerden boek in het theater van Gimbrère Advocaten in Breda. © Johan Wouters

'Ik mag het monster'. Eerbetoon aan echte misdaad door advocaten

WEST-BRABANT - Simon Vuyk (57) uit Leeuwarden is criminoloog, misdaadverslaggever en auteur. Afgelopen week bracht hij de eerste delen, Strijd. en Kwaad. van de serie Echte Misdaad uit. Hierin zijn waargebeurde misdaadverhalen van rechercheur, advocaten en slachtoffers-nabestaanden gebundeld.

Twee delen. Veertig verhalen, veertig verschillende zaken. Hoe komt zo’n productie tot stand?
"Ik breng al vijftien jaar misdaadboeken uit. Iedere keer met een insteek. Dan laat ik bijvoorbeeld advocaten aan het woord. Of juist alleen de verhalen van nabestaanden. Toen de nationale politie mij twee jaar geleden vroeg om zo’n zelfde soort boek te maken, maar dan met verhalen van rechercheur, kwam ik op dit idee. Als je alleen maar dezelfde verhalen achter elkaar brengt wordt het eentonig. Juist die diversiteit en afwisseling houdt het spannend. Ik ben toen contact gaan zoeken metrechercheurs, advocaten, slachtoffers en nabestaanden. Gaandeweg het proces merkte ik dat het werkte.” 

Maar van iedere zaak lees je dus maar een kant van het verhaal?
"Inderdaad. Bij iedere zaak laat ik of een advocaat of een recheurcheur of een slachtoffer of een nabestaande aan het woord. Het gaat namelijk niet om één waarheid. Ik geef geen mening en zeg niet hoe een zaak precies zit. Ik geef de persoonlijke verhalen van betrokkenen een plaats. Alle verhalen bij elkaar geven een beeld van echte misdaad. Een soort eerbetoon hieraan. De schrijver mocht zelf bepalen welk verhaal en welke insteek hij of zij wilde geven. Dus de ene gebruikt welnamenende anderniet. De een is erg persoonlijk en de ander zakelijk. Die afwisseling geeft een totaalbeeld van misdaad.” 

In het boek Strijd. komen de advocaten Jan Sneep en Barry van de Luijtgaarden aan het woord. Waarom deze twee mannen?
"Beiden zijn rising stars in dit segment. Ze hebben grote strafzaken op hun naam staan.Het verhaal van Jan Sneep is erg gewaagd. Hij heeft een van de meest kenmerkende moorden in de recente geschiedenis behandeld. De Hotelmoord in Tilburg (2009).Hij schrijft over zijn cliënt dat hij ‘aardig is en dat hij hem mag’. Dit soort uitspraken van een advocaat is vaak voor nabestaanden erg moeilijk. Barry van de Luijtgaarden is juist weer opvallend omdat hij tussen de regels door ook persoonlijke details over zichzelf vrijgeeft. Zijn zaak gaat over de examenfraude in 2013. Hij verdedigde daarin een Oosterhoutse minderjarige jongen. In zijn verhaal laat hij zien dat hij de typische harde advocaat is. Hij heeft een ‘schijt aan de rest van de wereld houding’. Jezelf zo positioneren vind ik stoer.” 

In de boeken komen veel Brabantse rechtszaken, cliënten en advocaten voor. Hoe komt dit zo?
"In zeker tien van de veertig verhalen zit wel een link met Brabant. Dit heeft niet zozeer te maken met criminaliteitscijfers. Meer met de openheid van Brabanders. Zij praten makkelijker over hun werk en leven.’’ 

Volledig scherm
De cover van het boek.

Hoe reageerden de nabestaanden en slachtoffers?
"Ik heb veel contact met slachtoffers en nabestaanden. In sommige gevallen heb ik ze gecontacteerd over dit boek. Je voelt aan wanneer het nodig is om ze hierop voor te bereiden. Dit is helaas niet mogelijk bij alle partijen van alle verhalen. Maar dit boek is echt bedoeld als een eerbetoon aan alle slachtoffers en nabestaanden. Een eerbetoon aan het verdriet van iedereen.’’

Advocaat Jan Sneep over misdaad: 'Ik mag het monster'

BREDA - "Alleen de slechterikken uit de samenleving oppakken en opsluiten klinkt als een goede oplossing. Maar zo simpel is het niet. Ook veroordeelden hebben rechten. Dit is lastig om met verve te verkopen. Zeker aan de slachtoffers en nabestaanden. Maar het is belangrijk om te blijven relativeren. Je kan een fout maken. Roepen ‘gelijk tegen de muur’ is té populistisch”, zegt advocaat Jan Sneep (38) uit Breda. 

In zijn verhaal - Het monster van Breda, in het boek Strijd - schetst hij de band die hij met zijn cliënt heeft. Deze heeft de bekende hotelmoord in Tilburg (2009) gepleegd. Hij beroofde zijn twintig jaar jongere vriendin van het leven in een hotel. Sneep: "Het is een erg verhaal dat bijna iedereen kent. Daarom vind ik het belangrijk om te vertellen dat je best iemand moet kunnen mogen. Een goed iemand kan slechte dingen doen en een slecht iemand kan goede dingen doen. Ik denk altijd aan een uitspraak van de bekende advocaat Max Moszkowicz. Die zei: ‘Je verdedigt niet de daad, maar de verdachte van die daad. Zo sta ik hier ook in. Het is mijn werk. Sneep eindigt dan ook zijn verhaal met de zin ‘ik mag het monster. Maar ik vrees dat niemand dat wilt horen’.’’

Advocaat Barry van de Luijtgaarden over misdaad: 'Ze komen terug de samenleving in'

SINT WILLEBRORD -  "Van kinderen blijf je af. Ze doen gekke dingen, maken grove fouten en beseffen dit niet altijd ten volle. Maar jongeren moet je altijd in bescherming nemen. Ferme straffen halen niks uit. Ze moeten de kans krijgen om hun daden te overdenken. Uiteindelijk komen ze weer terug de samenleving in. Wat voor soort persoon hangt af van de manier waarop ze behandeld zijn”, steekt advocaat Barry van de Luijtgaarden (36) uit Sint Willebrord van wal. 

In zijn verhaal, Spieken 2.0 in het boek Strijd, vertelt hij openhartig over zijn verdediging van een minderjarige jongen uit Oosterhout, betrokken bij de grote examenfraude van 2013. De cliënt van Van de Luijtgaarden had via een neef een examen gemaild gekregen. Hij is opgepakt en vervolgd. 

Van de Luijtgaarden: "Mijn cliënt is toen onterecht aangepakt als een volwassen crimineel. Weerloos en overrompeld door de intensiteit van de politie. Totaal niet het gevolg beseffend van zijn daden. Na het vonnis, wel schuldig bevonden maar geen straf, was hij opgelucht. Het feit dat hij nu een strafblad heeft nam hij voor lief.” Het is de eerste keer dat hij schrijft over zijn werk. "Ik vind het een eer dat ik hiervoor gevraagd ben.’’

  1. Politie laat de spierballen rollen tijdens Operatie Alfa: ‘Al zou ik het geen machtsvertoon noemen’
    PREMIUM

    Politie laat de spierbal­len rollen tijdens Operatie Alfa: ‘Al zou ik het geen machtsver­toon noemen’

    OSS - De teller van het aantal invallen in het kader van Operatie Alfa staat na ruim een week op negen. Met het rollen van de spierballen laat de politie zien het aanpakken van georganiseerde criminaliteit serieus te nemen. Volgens politiedeskundige Jaap Timmer van de Vrije Universiteit Amsterdam is het wat grootte betreft geen unieke operatie, maar wel een zeer opmerkelijke.