Volledig scherm
Schaatsen op de Kogelvanger. © Edine Wijnands

IJsmeesters: nog niet schaatsen op diepe wateren

ETTEN-LEUR - De ijsmeesters uit West-Brabant raden mensen af om de grotere wateren al te betreden. Meren, sloten en vijvers moeten echt nog verder bevriezen voor er op geschaatst kan worden.

De ijsmeesters uit West-Brabant raden mensen af om de grotere wateren al te betreden. Meren, sloten en vijvers moeten echt nog verder bevriezen voor er op geschaatst kan worden.Zondagochtend zakte iemand al door het ijs in Bergen op Zoom en zaterdag gebeurde dat ook in Terheijden. Het ijs is nog niet dik genoeg, ziet ook de Bergse ijsmeester Maarten Velthoen. "Het is overdag te warm, daardoor smelt het ijs. Op een ondergelopen weiland of voetbalveldje kan je het wel proberen, maar op het diepe water zou ik het nog niet doen."
De Oosterhoutse ijsmeester Jos Pompe beaamt dat. "Absoluut niet doen. Het moet eerst nog een aantal dagen vriezen, de zon krijgt nu ook weer meer kracht." Op zijn natuurijsbaan De Elskens kan zondag wel geschaatst worden. "Bij ons kan je er sowieso niet doorheen zakken, aangezien het ijs op het gras ligt. Het water dat daaronder zat, is weggetrokken. Daarom kunnen mensen bij ons wel schaatsen, alhoewel wij ook wel wat slechte plekken hebben." Dat het ijs elders nog niet goed is, merkt hij aan de bezoekers. Ze komen zelfs vanuit Sliedrecht om in Oosterhout te schaatsen. Ook de Bredase ijsmeester Joost van Poppel raadt het schaatsen op natuurijs nog af. "Het is nu alweer boven 0, ik vind het ijs nog niet betrouwbaar genoeg. Je zou het op een stilstaand ven - dus sowieso niet op stromend water - kunnen proberen, maar als je daar met honderd man op staat, wordt het sowieso gevaarlijk. Ik hoop dat het ijs dinsdag of woensdag dik genoeg is."

Volledig scherm
Schaatspret op de Waterdonken. © Rolf Finders