Volledig scherm
© Thinkstock

Hoofdverdachte Tilburgse sextingzaak weigert werkstraf

TILBURG - De hoofdverdachte in de veelbesproken Tilburgse sextingzaak heeft een aangeboden taakstraf geweigerd. De 16-jarige Tilburgse jongen vreest dat een veroordeling voor de verspreiding van kinderporno hem zijn hele leven blijft achtervolgen.

Een jaar geleden werd uit onderzoek van het Brabants Dagblad duidelijk dat onder leerlingen van Tilburgse scholen tientallen pikante en intieme foto's circuleerden van jonge meisjes. De foto's van leerlingen waren te vinden op Instagram, op accounts die werden gevolgd door klas- of schoolgenoten. De zaak speelde vooral op het Vakcollege Tilburg, een vmbo-school. De politie begon een onderzoek en de officier van justitie besloot drie minderjarigen te vervolgen voor de verspreiding van de beelden.

Werkstraf geweigerd
De 16-jarige hoofdverdachte moest zich maandag melden op een hoorzitting. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Breda vertelde dat de jongen en zijn advocaat de aangeboden taakstraf hebben geweigerd uit angst voor een strafblad. Over de hoogte van de aangeboden werkstraf doet het OM geen mededelingen. Door de keuze van de verdachte wordt de zaak voorgelegd aan een kinderrechter.

De hoorzitting van twee medeverdachte 17-jarige jongens uit Waalwijk en Poppel (België), die worden beschuldigd van belediging en smaad, ging maandag niet door. Hun verzoek om aanhouding van de zaak werd gehonoreerd en zij horen later welke straf de aanklager in petto heeft.