Een deel van het briefje
Volledig scherm
Een deel van het briefje © Politie

Hondsbrutale briefschrijver in Uden: Doneer niet aan Sint-Maarten, maar aan mij

UDEN – Een inwoner van Uden probeerde deze week vermoedelijk een slaatje te slaan uit de inzamelingsactie die deze week is opgezet voor de honderden slachtoffers op Sint Maarten. De beste meneer, die zich voordoet als arts, laat bij de mensen thuis een briefje achter met de dwingende boodschap: geef geen geld aan 5125, maar aan mij.

Het briefje, dat enkel in kapitalen is opgeschreven, laat weinig aan de verbeelding over. Volgens de schrijver begaan de donateurs een grote fout als ze geld overmaken op gironummer 5125. ,,Want dan gaat het merendeel naar directeuren en personeel in Nederland.”

Advies politie

Nee, deze brutale aap heeft een véél beter idee. Geef geen geld aan erkende instanties, geef het maar aan hem. ,,Ik zal daar ter plekke bepalen wie daadwerkelijk dringend behoefte heeft aan financiële hulp. Dus geef niet aan 5125.”

Uit voorzorg geeft de politie een duidelijk advies. ,,Als je wil doneren doe dit dan bij de bekende en erkende instanties. Lijkt ons vooral niet handig om te doneren naar het rekeningnummer wat in de brief staat vermeld.”

Verontwaardigd

Op sociale media wordt vol verontwaardiging gereageerd op de bedenkelijke actie van de briefschrijver. ,,Ongelooflijk, dat er mensen zijn die zo brutaal zijn dat ze een slaatje proberen te slaan uit de ellende van vele anderen” schrijft iemand. Een ander laat weten: ,,Schandalig! Dat iemand zich hiermee wil verrijken.”

Tussenstand

Nederlanders hebben tot nu toe 850.000 euro gedoneerd op gironummer 5125, dat is geopend voor noodhulp aan Sint-Maarten na orkaan Irma. Het Rode Kruis zegt veel te worden benaderd door mensen die acties willen houden om geld in te zamelen.

Het Rode Kruis wil vooral voedsel, tenten en dekzeilen naar het rampgebied brengen. De organisatie roept op om geen spullen te geven maar geld, zodat ze zelf spullen kan kopen. 

,,Verzin een leuke actie'', zegt een woordvoerder. Zo zijn er mensen die cupcakes bakken, kilometers rennen of gaan zingen om donaties binnen te halen. De Pieterskerk in Leiden geeft de opbrengst van de Open Monumentendagen zaterdag en zondag aan het Rode Kruis.

Verschrikkelijke beelden

Ook RTL Boulevard komt in actie voor de slachtoffers van orkaan Irma. Samen met veel bekende Nederlanders probeert het programma zoveel mogelijk geld in te zamelen voor giro 5125. Floortje Dessing en Humberto Tan schuiven vrijdagavond aan als ambassadeurs van het Rode Kruis.

Aan de actie van Boulevard doen grote namen mee als André van Duin, Mattie Valk, Diederik Jekel, Jan Versteegh, Yes-R, Jim Bakkum, Fatima Moreira de Melo, Filemon Wesselink, Peter R. de Vries, Gerard Ekdom, Ruth Jacott en Karin Bloemen.

''Als je de verschrikkelijke beelden ziet, dan begrijp je meteen waarom we de bewoners van de Caribische eilanden nu moeten helpen", zegt presentator Luuk Ikink.