Volledig scherm
© anp

Honderden politiecontroles in West-Brabant: wapens en voertuigen in beslag genomen, aanhoudingen verricht

ETTEN-LEUR -  Tijdens een internationale politie-actie die van 16 tot en met 19 mei in West-Brabant plaatsvond zijn enkele honderden controles uitgevoerd en veel overtredingen geconstateerd. Ook werden er wapens en voertuigen in beslag genomen en diverse personen aangehouden.

Wouwse Tol

Op dinsdag startte de zogenaamde Triviumactie in West-Brabant met een grote controle op de parkeerplaats Wouwse Tol. Daar werden 70 voertuigen gecontroleerd en 40 ANPR (automatische nummerplaat herkenning) hits opgevolgd. Daarbij werden onder meer drugs en (slag-) wapens aangetroffen, openstaande boetes vereffend en een gezocht persoon aangehouden.

Hazeldonk

De controle  verplaatste woensdag naar de parkeerplaats Hazeldonk Oost, langs de A16 nabij de grensovergang met België. Hier werden tussen 13.30 en 23.00 uur 65 voertuigen gecontroleerd en 13 ANPR hits opgevolgd. 

Naast de gebruikelijk overtredingen werd hier een man aangehouden die in het bezit was van drugs, een verdachte hoeveelheid contant geld en dure goederen. In zijn auto zaten vier jonge vrouwen van wie de identiteit niet konden worden vastgesteld. Daarom zijn deze personen meegenomen naar het bureau voor een onderzoek naar mogelijke mensenhandel.

Ossendrecht

Donderdag  was een parkeerplaats langs de A4 onder Ossendrecht de locatie voor de Triviumactie. Tussen 15.00 en 21.30 uur werden hier 51 voertuigen gecontroleerd en 31 ANPR hits opgevolgd. Dat leidde onder meer tot het aantreffen van drugs, een wapen en een gestolen vrachtwagen. Ook werden enkele mensen gecontroleerd die nog boetes open hadden staan. 

Eén persoon is aangehouden omdat hij nog 600 dagen moest zitten. In 5 gevallen werd er onterecht met een buitenlands voertuig in Nederland gereden. Dat leverde voor elke overtreder een boete van 1500 euro op.

Sint Willebrord

De laatste Triviumcontrole werd vrijdag in West-Brabant uitgevoerd langs de A58 ter hoogte van Sint Willebrord. Hier werden tussen 15.00 en 21.30 uur 49 voertuigen aan de kant gezet en 28 ANPR hits opgevolgd. Dat leidde onder meer tot het innen van zo’n 2000 euro aan openstaande boetes en diverse processen verbaal voor technische gebreken en verkeersovertredingen.

Aanpak mobiel 

Trivium is van oorsprong een Britse verkeerscontrole die bedoeld was om de geringe pakkans van daders bij bestrijding van mobiel banditisme te verhogen.
Mobiel banditisme is de politieterm die wordt gebruikt voor internationaal rondtrekkende criminele groepen, die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven. 

 Verkeerspolitiediensten in Europa namen deze soort controle over om de veiligheid van de verkeersstromen ook te verhogen.

Sinds november 2014 wordt Trivium ook in Nederland ingezet. Bij de pilot-versie was toen nog alleen de Landelijke Eenheid betrokken, maar al snel zijn er regionale eenheden aangesloten bij Trivium Nederland.

Volledig scherm
Grote controle met politie mannen en vrouwen © Lars Smook