Volledig scherm
© Wikimedia Commons

Hoeveel Turken, Marokkanen en Polen wonen er in uw woonplaats? (kaart)

Onze kinderen heten Mila of Marco, op vakantie spelen we een potje badminton en als we geen zin hebben om te koken bestellen we pizza. Met dank aan de vele buitenlandse migranten die zich jaarlijks in Nederland vestigen. De Multicultikaart van Nederland laat zien waar al die buitenlandse inwoners wonen en vandaan komen.

Eerstegeneratieallochtonen
Om de termen Allochtoon, autochtoon, westers en niet-westers is veel te doen geweest. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek schrappen de woorden 'allochtoon' en 'autochtoon' zelfs uit het officiële vocabulaire, omdat er een te negatieve lading aanhangt. Bovendien verschillen de definities sterk.

Het CBS gebruikt de term allochtoon voor iemand van wie minimaal één van de ouders in het buitenland geboren is. Om de gegevens voor de Multicultikaart te verzamelen is besloten alleen gegevens mee te nemen van mensen die in het buitenland zijn geboren, de eerstegeneratieallochtonen.

Klein Kaapverdië en Wassenaar
Het is interessant om te zien waar mensen uit bepaalde landen zich vestigen in Nederland. Zo wordt Rotterdam Klein Kaapverdië genoemd, omdat daar driekwart van de in Kaapverdië geboren Nederlanders (11.000) wonen. Het heeft alles te maken met het werk in de Rotterdamse havens. Veel Kaapverdische migranten zijn sinds de onafhankelijkheid in 1975 naar Rotterdam gekomen om er als zee- en havenwerklieden aan de slag te gaan.

In Wassenaar vind je dan weer veel inwoners met westerse nationaliteiten zoals Australiërs, Amerikanen, Britten en Canadezen. Dat is niet gek, want diverse ambassades en consulaten zijn in de relatief prijzige plaats gevestigd. En het ligt op een steenworp afstand van de internationale stad Den Haag.

Turken, Marokkanen en Belgen
Als we het dichter bij huis zoeken valt het op dat landelijk gezien de grootste groepen immigranten (Turken en Marokkanen) zich ook hier in de grote gemeentes hebben gevestigd. In Breda, Oosterhout, Roosendaal, Dongen, Bergen op Zoom, Etten-Leur en Halderberge staan zij stipt bovenaan. In de overige gemeentes zoals Moerdijk, Drimmelen, Rucphen en Zundert zijn het juist de Polen die de meerderheid vormen. Dat komt door het vele werk in de land -en tuinbouwsector.

Dat er in Baarle-Nassau, Alphen-Chaam en Woensdrecht veel Belgen wonen, is niet vreemd natuurlijk gezien de gemeenten pal aan de grens liggen. Wat wel opvalt is er dat er relatief meer Nederlanders over de grens wonen in België dan Belgen in Nederland. Dat alles heeft te maken met goedkopere huizen en dat je in België geen vermogensbelasting hoeft te betalen. Daarnaast hoeft niemand zich aan de eisen van de schoonheidscommissie te houden bij het bouwen van een huis.