Volledig scherm
Hulpmiddelen bij griep. © Dreamstime

Hoe voorkom je dat het griepvirus jou te pakken krijgt?

Het griepvirus lijkt op te rukken. Specialisten kijken het nog even aan, maar als volgende week voor de tweede maal achter elkaar weer een bepaald aantal griepgevallen wordt geregistreerd, is er sprake van een heuse griepgolf. Alle hens aan dek dus om te voorkomen dat je griep krijgt. Maar hoe kun je de kans daarop verkleinen? 

Vijf tips:

1. Was regelmatig je handen met water en zeep en raak zo min mogelijk mond, neus of ogen aan.

2. Hoest niet in de hand maar in de elleboogplooi. Daarmee is er minder contact met andere mensen.

3. Gebruik zakdoeken eenmalig. Dus gebruik papieren zakdoekjes en gooi die na gebruik weg.

4. Maak voorwerpen zoals deurklinken en kraanknoppen een paar keer per dag regelmatig schoon met allesreiniger en handwarm water om verspreiding via de handen te voorkomen.

5. Ventileer woon- en slaapruimten, ook in de winter.

Helemaal voorkomen kun je griep niet, zeker niet in een gezin waarin de jonge kinderen snel het griepvirus oppakken op plekken als scholen en kinderdagverblijven.

Griepsymptomen

Wat zijn de symptomen van griep? Mensen voelen zich binnen enkele uren erg ziek door hoge koorts, krijgen koude rillingen, hebben hoofdpijn en veel spierpijn. Dat gaat soms gepaard met hoestbuien en neusverkoudheid. Goed uitzieken is het medisch advies, anders ligt een bacteriële infectie op de loer. Bovendien, op de werkvloer kan al snel sprake zijn van besmetting van je collega’s door bijvoorbeeld hoesten, met nog meer zieken tot gevolg.

Gezondheidsinstituut Nivel maakte deze week bekend dat het aantal geregistreerde griepgevallen de grens overschrijdt op basis waarvan bepaald wordt of er een griepgolf is. Wordt die grens volgende week nogmaals overschreden, dan is er officieel sprake van een griepgolf en moet er rekening gehouden worden met een ziektegolf van tussen de 10 en 15 weken. De grens wordt bereikt als minimaal 51 op de 100.000 mensen zich bij de huisarts melden met griep.