Volledig scherm
De nieuwjaarsborrel. Probeer maar eens van al die lekkere liflafjes af te blijven... © Marcel Otterspeer

Hoe overleef ik die nieuwjaarsborrel? Zes tips

BREDA - Na de overvloedige feestdagen rond Kerst en Oud en Nieuw, doen nieuwjaarsrecepties óók nog een aanslag op alle goede voedingsvoornemens die mensen maken. Probeer al die drank, bitterballen, vlammetjes en andere hapjes maar eens te laten staan. Lisette Bulle, leefstijlcoach en gewichtsconsulent uit Breda, geeft zes tips.

1. Eet iets voordat de receptie begint

Wie met een vol gevoel naar een receptie afreist, eet minder. Mensen die honger hebben, pakken het eerste het beste hapje dat ze wordt aangeboden. Dus eet eerst iets. En als het even kan: eet iets gezonds.

2. Zorg dat je je niet verveelt

Iemand die niet op zijn gemak is of een receptie niet leuk vindt kan geneigd zijn zo maar wat te gaan eten. Het is een soort vluchtgedrag, dus probeer verveling te voorkomen. Lukt dat niet, ga dan niet staan somberen naast de tafel met liflafjes.

3. Geniet van wat je eet

Geef die gehaktbal extra aandacht. Roef ‘m eens goed. Waar smaakt ie eigenlijk naar? Slik ‘m niet in een hap door. Wie bewuster stil staat bij wat hij eet, heeft sneller een bevredigd gevoel. Het is ook een goed gespreksonderwerp.

4. Graai niet in het wilde weg

Neem je een hap borrelnootjes omdat je ze lekker vindt, of omdat ze toevallig langskomen? Of omdat anderen het ook doen? Laat je niet verleiden tot groepsdruk. Spreek met jezelf af wat je wil eten.

5. Zou ik dit thuis ook eten?

Vraag jezelf af: zou ik op een ander moment óók mijn tanden zetten in dit onduidelijke hapje? Geeft receptievoedsel een cijfer en bedenk: is het de moeite waard om iets op te eten dat ik eigenlijk maar een mager zesje geef?

6. O ja, drank…

Er wordt nogal wat gedronken op nieuwjaarsrecepties. Te veel is nooit goed, maar uiteindelijk maakt ieder voor zich uit wat gezond en veilig is. Belangrijkste vragen om van te voren te stellen: hoe fit wil ik me morgen voelen en hoe veilig kom ik thuis.

Volledig scherm
breda-foto : ron magielse nieuwjaarsreceptie in grote kerk © ron magielse / pix4profs

De nieuwjaarsreceptie, 
steeds vaker
een sober feestje

De nieuwjaarsreceptie. Het is een vaste waarde op de agenda van elke zichzelf respecterende overheid. Soms mag het wat kosten, soms ook helemaal niks. Zo trekt de provincie Brabant ruim een halve ton voor zo’n feest uit en de gemeente Rucphen helemaal niks: ,,Wij hebben een traditie om geen nieuwjaarsreceptie te houden.’’

Met 55.000 euro voor de ‘nieuwjaarsontmoeting’ is er geen enkele overheid in Brabant die zo diep in de buidel tast als de provincie. In 2015 en 2016 stond er een bedrag van 40 mille op de begroting voor het evenement, vorig jaar was dat al bedrag met tien mille verhoogd, om nu dus uit te komen op meer dan een halve ton.

Het is allemaal te verklaren, zegt een woordvoerster van de provincie. ,,We zijn de afgelopen jaren breder en meer strategisch gasten gaan uitnodigen. De basis hiervoor is een lijst met vaste doelgroepen, die jaarlijks wordt geactualiseerd.’’

Quote

Het is niet de bedoeling dat de ontmoeting in de komende jaren verder groeit in bezoekers­aan­tal­len en kosten.

Woordvoerster provincie Brabant

Bovendien zoekt Den Bosch elk jaar weer uit wie er zaken worden gedaan. Dat heeft er toe geleid dat het aantal gasten is gegroeid van 800 in 2014 naar 1.350 begin dit jaar. Dat betekent meer catering terwijl er ook is geïnvesteerd in modernere belichting en techniek. ,,Het is overigens niet de bedoeling dat de ontmoeting in de komende jaren nog verder groeit in bezoekersaantallen en kosten’’, benadrukt de woordvoerster.

Gemeenten in West-Brabant vieren het nieuwe jaar iets minder uitbundig. Roosendaal pakt op 2 januari nog flink uit met 12.650 euro. Maar dat is omdat tegelijkertijd het startschot wordt gegeven voor het feestjaar Roosendaal 750. ‘Normaal’ kost de receptie tien mille.

Volledig scherm
De komst van de nieuwe burgemeester Miranda de Vries naar Etten-Leur wordt gecombineerd met een nieuwjaarsreceptie. © peter van trijen/pix4profs

Ook Etten-Leur combineert het nieuwe jaar met een bijzonder moment, in dit geval het aantreden van de nieuwe burgemeester, Miranda de Vries. Dit combinatiefeestje is begroot voor 8.800 euro.

In Dongen gebeurt iets vergelijkbaars. Daar verzamelt het hele dorp zich op het Looiersplein, voor een ‘ontmoeting in de buitenlucht’. Als enige in West-Brabant vindt het feestje plaats vóór de jaarwisseling, op 30 december. Waarom? Burgemeester Marina Starmans leek het leuk om bij haar aantreden in 2015 op het plein in contact te komen de Dongense bevolking. Langzaam aan wordt dit een traditie.

Niet iedereen zit te wachten op een nieuwjaarsreceptie. In Rucphen doen ze er al jaren niet aan. Alleen de ambtenaren krijgen een borrel en een praatje, maar voor de bewoners wordt niets georganiseerd. Dat kost dan ook niets. Waarom er in Rucphen geen receptie wordt gehouden? ,,Veel anderen doen het, wij niet’’, zegt woordvoerster Agnes Bogers. ,,Wij hebben een traditie om het niet te doen.’’

Geertruidenberg zit al sinds 2008 zonder nieuwjaarsreceptie. Daarvoor in de plaats is het evenement De Aanloop gekomen, dat in september wordt georganiseerd ‘als aanloop naar een nieuw, actief jaar’. En tijdens de Winterfair in de vestingstad zet de gemeente de deuren van het oude stadhuis open en ‘staat de ontmoeting centraal’.

Quote

Mensen denken vaak dat er wat hapjes en drankjes kunnen worden binnengere­den voor een paar tientjes. Dat is een misreke­ning

Jorg Wiltink, Maison van den Boer

Met zijn begroting van ruim een halve ton spant het provinciebestuur de kroon. Dat is ongeveer 40 euro per gast. Jorg Wiltink van cateraar Maison van den Boer staat daar niet van te kijken. ,,Er wordt vaak onderschat hoeveel een receptie kost. Mensen denken vaak dat er wat hapjes en drankjes kunnen worden binnengereden voor een paar tientjes. Maar dat is een misrekening’’, zegt Wiltink. Personeel, aankleding, vervoer… Voor je het weet ben je per gast vier tientjes kwijt: ,,Dus ze hebben op het provinciehuis wel een punt.’’

Wat kosten 
al die feestjes?

Volledig scherm
Een nieuwjaarsreceptie zonder speech is geen nieuwjaarsreceptie. Hier spreekt burgemeester Petter van Bergen op Zoom zijn beste wensen uit. © peter van trijen/het fotoburo

Provincie Brabant

Kosten 55.000 euro op het provinciehuis in Den Bosch, 11 januari. Was vorig jaar 50.000 en de jaren dáárvoor ‘slechts’ 40.000 euro.

Roosendaal

Kosten 12.500 euro, St. Jan, 2 januari 19.30 uur. Ook meteen de start van het feestjaar Roosendaal 750.

Baarle-Nassau

Kosten 1.500 euro, 8 januari

Gilze en Rijen

Kosten 4.500 euro, 8 januari

Alphen-Chaam

Kosten 2.500 euro, 3 januari

Halderberge

Kosten: 4000 euro. Vorig jaar bedroegen de kosten 4.023 euro.

Geertruidenberg

Geen nieuwjaarsreceptie, dus ook geen kosten

Drimmelen

Kosten 4.000 euro. De gemeente is goed voor de ene helft van die begroting, het Bedrijven Netwerk Drimmelen voor de andere. 10 januari, De Korenbeurs Made).

Oosterhout

Kosten 5.000 euro. 8 januari, sober maar gastvrij: eerst bijeenkomst voor de medewerkers van het gemeentehuis, die daarna naadloos overloopt in een receptie voor de burgers.

Rucphen

Geen kosten, want geen receptie.

Steenbergen

Kosten tussen de 2.500 en 3.000 euro. 8 januari.

Breda

Kosten 8.000 euro. Ooit werden kosten noch moeite gespaard om de receptie tot grote hoogten te stuwen, maar daar is tijdens de economische crisis een einde aan gekomen. Er is zelfs een jaar geweest dat er helemaal geen receptie heeft plaatsgevonden. Daarna besloot de gemeenteraad zelf in actie te komen. De raadsleden brengen in de Grote Kerk nu zelf de hapjes en de drankjes rond. Dat scheelt op 8 januari een slok op een borrel.

Bergen op Zoom

Kosten 8.000 tot 10.000 euro, beetje afhankelijk van het aantal bezoekers op 8 januari in de Gertrudiskerk.

Dongen

Kosten vaag. In Dongen geen traditionele nieuwjaarsreceptie, maar een ontmoeting in de buitenlucht op het Looiersplein. Uniek in West-Brabant, want al op 30 december.

Etten-Leur

Kosten 8.800 euro. Deze receptie op 8 januari staat voornamelijk in het teken van de komst van een nieuwe burgemeester: Miranda de Vries.

Moerdijk

Kosten 5.000 euro, 8 januari

Zundert

Kosten tussen de 1.000 en 1.500 euro. De receptie in Zundert is zo sober en doelmatig, dat er geen bedrag voor op de gemeentebegroting staat. De kosten vallen onder de post ‘representatie’. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement