Volledig scherm

Hoe leuk was Serious Request in Breda in 2008 ook alweer? (video's)

BREDA - Vlak voor kerst vindt de jaarlijkse actie van 3FM en het Rode Kruis weer plaats: Serious Request. Dit jaar zal het Glazen Huis op de Grote Markt in Breda staan. Maar dit is niet voor het eerst dat Breda het toneel is voor de actie. In 2008 stond de glazen studio ook al op de Grote Markt. Een terugblik.

In 2008 werd geld ingezameld voor vluchtelingen onder het motto: een vluchteling is nergens zonder jouw hulp.

De 3FM-dj's werden dit jaar voor het eerst niet meer gekozen door de luisteraars, maar door de zenderredactie zelf. Op drie opeenvolgende maandagen voorafgaand aan de actie werd een naam bekend gemaakt. De desbetreffende radio-dj moest na de bekendmaking gelijk zijn telefoon, sleutels en portemonnee inleveren en werd 'op de vlucht gejaagd'. Dit om de dj een beeld te geven hoe het leven van een vluchteling is. Na 24 uur keerde hij weer terug op radio.

Coen Swijnenberg, Giel Beelen en Paul Rabbering werden uiteindelijk gekozen om zes dagen lang, zonder eten, 24 uur per dag live radio te maken voor het goede doel.

Het Glazen Huis stond op de Grote Markt van vrijdag 19 tot en met woensdag 24 december. De markt werd in die dagen druk bezocht. Bredase NHTV-studenten namen in het kader van een afstudeerproject een deel van de publieksacties voor hun rekening.
Verschillende bekende Nederlanders kwamen op bezoek bij de 3FM-dj's, zoals Ilse de Lange, Floortje Dessing en Armin van Buuren. En natuurlijk kon Brabander Guus Meeuwis ook niet ontbreken.

Huwelijk
Robert ten Brink werd speciaal voor Serious Request benoemd tot bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand in Breda. Hij mocht het huwelijk van Laurens Bijl en Cor van Delft voltrekken in het Glazen Huis. Zij hadden hiervoor 15.400 euro neergeteld.

Opbrengst
Het was nog lang spannend of ze met de actie de 2.5 miljoen euro zouden halen. Alleen dan zou de overheid nog eens dat bedrag bovenop de opbrengst doen. De dag voor de uitslag stond de teller 1.4 miljoen. Uiteindelijk lukt het toch, en leverde de vijfde editie van Serious Request ruim 3 miljoen euro op. Met de donatie van de overheid werd de totale opbrengst 5.702.621 euro.

Volledig scherm
Het Glazen Huis in 2008 op de Grote Markt in Breda