Volledig scherm
© Fietsersbond.nl

Hoe kom je onbezorgd de controle voor fietsverlichting door?

In deze donkere dagen ontkom je er niet aan. Fiets je net fluitend terug van school of werk, staan er een paar agenten op de hoek fietsverlichting te controleren. "Ga toch eens boeven vangen", spookt het door menig hoofd. Maar de agenten staan er niet voor niets. Onder de noemer 'Ik wil je zien' wil de politie de gevaren van onzichtbaarheid op de fiets onder de aandacht te brengen.

Het is immers niet alleen belangrijk dat jij wat ziet op de fiets, maar vooral dat je gezien wordt. Om onbezorgd de controle door te komen hebben we de eisen waaraan je fiets moet voldoen op een rijtje gezet.

wit of geel licht voor; rood licht achter; de lampen moeten recht vooruit of recht achteruit schijnen; de lampen mogen niet knipperen.

Losse lampjes moeten goed zichtbaar zijn. Er mag dus niets overheen hangen. Ze mogen wel vastzitten aan je jas of tas, maar niet aan je benen, armen en hoofd.

Reflectie

Een fiets met twee wielen moet de volgende reflectie hebben:

een rode reflector op de achterkant van de fiets. Dit mag geen driehoek zijn; gele reflectoren op de trappers; witte of gele reflectoren op de wielen (velgen) of banden.

Boetes

Als je fietsverlichting niet aan bovenstaande eisen voldoet, kan je deze boetes krijgen:

Voor het fietsen zonder trap- en wielreflectie betaal je een boete van 35 euro. Voor het fietsen zonder retroreflectoren betaal je tevens een boete van 35 euro. Voor het fietsen zonder deugdelijk voor- of achterlicht ga je op de bon voor 55 euro. Fietsen met knipperlicht mag ook niet en kost je 55 euro.

Je kan geen twee boetes krijgen als zowel je voor- en achterlicht ontbreekt. Het totaalbedrag blijft dan 55 euro.

In theorie zou een fietser drie keer op de bon kunnen als er wordt gefietst zonder zowel voor- en achterlicht, retroreflectoren en wielreflectie, maar in praktijk zal een agent één boete uitschrijven en voor de overige overtredingen een waarschuwing te geven.