Volledig scherm
Foto: ANP

Hoe kijken West-Brabanders naar het pensioen? (Bereken ook uw eigen geschatte AOW-leeftijd)

BREDA - Ooit ging je op je 65ste met pensioen, in de toekomst misschien wel op je 70ste. Wat vindt West-Brabant daarvan? „Ik kreeg het gevoel dat ze niet meer op me zaten te wachten.”

In de politiek is de pensioenleeftijd ook onderwerp van debat. SP, PVV, PvdA en Partij voor de Dieren maken er nadrukkelijk een punt van in hun verkiezingsprogramma. Maar wat betekent dit alles voor de West-Brabantse burger? Hoe kijkt die aan tegen het idee dat hij misschien door moet werken tot zijn zeventigste verjaardag? BN DeStem vroeg het de verschillende generaties.

Bereken hier uw geschatte AOW-leeftijd.

20

Roel Diepstraten - Breda
Timmerman in opleiding

„Pensioen? Daar ben ik in principe niet mee bezig. Ik ben jong. Met mijn vrienden heb ik het er niet over”, zegt Roel Diepstraten (22) uit Breda. Op de bouw wordt hij er wel mee geconfronteerd. „Daar zie ik soms collega’s van 60 jaar aan het werk, die al behoorlijk krom lopen. Dan denk ik: ‘Misschien moet ik straks wel door tot mijn 70ste…’ Daar zie ik wel tegenop.”

30

Marleen Hemmer - Oosterhout
Vestigingsmanager van een uitzendbureau en fractievoorzitter van D66 Oosterhout

Nooit en te nimmer zal Marleen Hemmer (39) uit Oosterhout stoppen met werken. „Zo lang ik kan lopen blijf ik aan de slag. En als ik niet meer kan lopen, dan verzin ik wel iets anders. Maar met pensioen gaan? Nooit”, zegt Hemmer. Die mentaliteit heeft ze van haar ouders meegekregen. Die gingen ook altijd maar door. Tegelijkertijd kampt de Oosterhoutse met een aandoening die het werk er niet makkelijker op maakt, maar ze ziet de toekomst niet somber in. „Nou, dan pas ik me wel aan. Ik werk nu geen zestig uur in de week meer, zoals op mijn twintigste. Ik luister naar mijn lichaam, doe een stapje terug als het moet. Zo krijg ik steeds meer balans in mijn leven. Ik zeg makkelijker ‘nee’.”

40

Claudia Aarts - Sprundel
Melkveehoudster

Nee, er is tot nu toe nog nooit een moment geweest waarop Claudia Aarts (43) uit Sprundel dacht: ‘Ik zou best willen stoppen met werken’. „Daar ben ik nog te jong voor”, zegt ze. Tegelijkertijd vraagt ze zich af of ze dit werk tot haar 67ste full time kan volhouden. „Je moet het wel zien te redden tot die leeftijd”, zegt Aarts. Volgens de Sprundelse heeft langer doorwerken ook sociale gevolgen: „Mensen moeten de mogelijkheid krijgen om korter te werken, bijvoorbeeld om te helpen bij de opvang van kinderen."

50

John van den Bemd - Roosendaal
Vertegenwoordiger

„Je hebt wel eens van die dagen dat het allemaal even wat minder leuk is. Iedereen heeft wel eens een baaldag. Maar nee: eerder stoppen met werken heb ik nog nooit overwogen.” John van den Bemd (51) , vertegenwoordiger uit Roosendaal, ziet er niet tegenop om door te gaan tot zijn 67ste verjaardag. Zo lang hij maar fit is en het werk leuk vindt. Dan maar meteen doorgaan tot zijn 70ste? Nee, dat dan toch liever niet. „Je wilt ook nog een beetje kunnen genieten van kinderen en kleinkinderen”, zegt Van den Bemd.
De Roosendaalse vertegenwoordiger heeft het getroffen, zegt hij. „In mijn functie is het makkelijker om door te werken. Het zou eerlijker zijn wanneer bij het bepalen van de pensioenleeftijd wordt gekeken naar de jaren dat iemand heeft gewerkt”, vind Van den Bemd. „Mensen die fysiek zwaar werk verrichten zijn vaak eerder aan de slag gegaan. Als je op je 16de bent begonnen, en je moet dan door tot je 67ste… Dat is wel heel erg lang.”

60

Ad Schets - Etten-Leur
Gepensioneerd gemeenteambtenaar

Toen Ad Schets 58 jaar oud was, dacht hij op een gegeven moment dat het misschien tijd was om te stoppen met werken. Niet omdat hij klaar was met werken, maar een vervelende reorganisatie dwong Schets (nu 69) om bij de gemeente Dordrecht aan de slag te gaan. Die bracht hem op het spoor van vervroegde uittreding. „Ik hield maar weinig werk over. De variatie was verdwenen. Toch heb ik door de zure appel heen gebeten. Pas op mijn 64ste ging ik met pensioen”, vertelt de Etten-Leurenaar. Er was nóg een reden om door te gaan: „Het is al weer een tijdje geleden, maar tien jaar geleden kon je ook al nergens terecht als je dik in de vijftig was. Ook toen ik had besloten om door te gaan, kreeg ik toch het gevoel dat ze niet meer op me zaten te wachten. Alsof je een beetje in de weg staat voor zo’n organisatie. Dan ben je op een gegeven moment wel toe aan je pensioen. Maar in principe zou ik tot mijn zeventigste doorgewerkt kunnen hebben.”

70

Cees Volders - Breda
Gepensioneerd conciërge

Is er gedurende uw werkzame leven wel eens een moment geweest dat u dacht: ‘Ik zou liever vandaag dan morgen met pensioen gaan’? „Nee, nooit”, antwoordt Cees Volders (72) uit Breda zonder lang na te hoeven denken. Toch kwam de voormalige conciërge op een school al op zijn 60ste terecht in de vut. „Maar ik had niet het gevoel dat ik klaar was. Daarom ben ik daarna doorgegaan met allerlei andere baantjes, maar ook met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk voor NAC. Het was vijftig procent hobby en vijftig procent omdat ik wel moest”, vertelt de Bredanaar. Volder vindt 65 dé leeftijd om met pensioen te gaan. Niet eerder, niet later. „Wie langer door wil, die moet dat kunnen. Maar ik zie genoeg mensen die veel jonger zijn en al half kreupel in een scootmobiel rondrijden. Dat kan niet goed zijn. Dat gedoe met die pensioenleeftijd zorgt voor een tweedeling in de samenleving. Daarom moet de regering er veel flexibeler mee omgaan.”

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.