De eikenprocessierups, een niet zo graag geziene gast in Brabant.
Volledig scherm
PREMIUM
De eikenprocessierups, een niet zo graag geziene gast in Brabant. © foto Getty Images

Hoe de jeukrups naar Brabant kwam (en niet meer weggaat)

DEN BOSCH - Hoe komen van we van de eikenprocessierups af? Knappe koppen breken zich al dik dertig jaar het hoofd over die vraag en de provincie heeft een zoveelste antwoord. Maar hoe komen we eigenlijk aan die harige larve, die voor jeuk, rode bultjes en andere overlast zorgt? Daar weet milieu-arts Henk Jans dan weer alles van.

 1. Dakloze Donny sliep in een tent en WhatsApp-fraudeurs trappen in eigen val: lees hier onze meest bijzondere verhalen terug
  PREMIUM
  Leestips

  Dakloze Donny sliep in een tent en Whats­App-frau­deurs trappen in eigen val: lees hier onze meest bijzondere verhalen terug

  De verslaggevers van het Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en BN DeStem maken iedere dag talloze verhalen. Verhalen die mooi, uniek, ontroerend of simpelweg gewoon de moeite waard zijn om te lezen. In deze rubriek plaatsen wij iedere week een greep uit de meest bijzondere verhalen van de afgelopen tijd, zodat u nog een keer de kans krijgt om ze te lezen.
 2. Provincie laat bestrijding jeukrups over aan natuur: ‘Goed dat Brabant niet standaard naar spuit grijpt’
  PREMIUM

  Provincie laat bestrij­ding jeukrups over aan natuur: ‘Goed dat Brabant niet standaard naar spuit grijpt’

  DEN BOSCH - Brabant stopt vanaf volgend jaar met omstreden bestrijdingsmiddelen tegen de eikenprocessierups. Alleen als de volksgezondheid in gevaar komt, grijpt de provincie nog in. Voor de rest laat ze het werk over aan de natuur, die wel wat hulp krijgt door vijanden van de jeukrups het hof te maken. De nieuwe aanpak komt met een boodschap: we moeten leren leven met de overlast.