Volledig scherm
John de Bever trad op in de Gelredome met Marianne Weber. © Marc Bolsius

Hoe 2016 het jaar van fenomeen John de Bever werd

DEN BOSCH - John de Bever (51), wie kent hem niet? Ooit was hij de beste zaalvoetballer van de wereld, hij was de eerste Nederlandse voetballer die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit, had een café in Spanje en wist de rechter er in hoger beroep van te overtuigen dat hij écht niks weet van omkoping in het Belgische voetbal.

Hij heeft altijd zijn mening klaar en volgens zijn voicemail is hij de knapste man ter wereld. O ja, en sinds een jaartje of tien is hij dus weer zanger. Dat was-ie namelijk als kind ook al: met Pierre Kartner, pardon vader Abraham, scoorde hij een hitje.

En De Bever heeft het weer voor elkaar. Want dankzij zijn hit Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht werd 2016 zíjn jaar.

Hij wordt de held van de voetbalkantines genoemd. ,,De Toppers hebben mijn lied zelfs gezongen in de Arena. Ken je dat programma over die dikke mensen bij SBS? Klinkt elke keer mijn lied. Echt iedereen wil me boeken.” Zulke dingen zegt hij vaker: ,,Iedereen kent mijn liedje” en: ,,De jeugd adoreert me.”

Zijn ‘Lach’ werd dit jaar bijna zes miljoen keer bekeken op YouTube, hij ontving een gouden plaat en tekent dit jaar voor een kleine vierhonderd optredens, van Festyland tot de Tilburgse kermis, festivals van het levenslied en ga zo maar door. ,,Sta ik als afsluiter ná Frans Bauer. En denk jij dat Marianne Weber zomaar met iedereen zingt?” Dat dacht ‘Johnny’ dus van niet, hè.