Het zit erop!! We mogen weer

Na zesenveertig hele dagen zonder, mochten de twaalf vastenden zondag weer drinken, eten, shoppen, zappen en klikken als vanouds. Opluchting of niet?

40 dagen geen koffie (Ine Cup en Frederique Vroome)

Volledig scherm
Eindelijk weer koffie voor Ine Cup.

Ine: Natuurlijk was ie goed, die eerste kop koffie bij het paasontbijt, na 46 dagen zonder. Maar meer dan dat nou ook weer niet. Gek, zit je zeven weken te smachten, is het zover, blijft de euforie domweg uit. Maar het kwam helemaal goed bij de cappuccino die ik 's middags dronk. In een cafeetje na een wandeling. Zo'n moment dat smeekt om koffie. Het was een goede, straffe bak. Maar dat straffe cafeïne-shot (thuis drink ik decaf) viel als een baksteen. Maagpijn. Nog een kop? Eh, doe maar thee...

Volledig scherm
Frederique Vroome.

Frederique: Afgelopen zaterdagavond was het zo ver. Mijn eerste kop koffie sinds carnaval. 47 dagen heb ik gefantaseerd en zelfs gedroomd over alle soorten koffie die er maar te bedenken waren. Zaterdagavond na een etentje met manlief was het zo ver, mijn eerste geliefde cappuccino. Eerlijk gezegd vond ik best wel spannend. Wat als de liefde echt over zou zijn? Maar na de eerste slok wist ik weer precies waarom de liefde nooit over zal gaan. Het voelde weer als vanouds, net als een vriend die je lang niet hebt gesproken maar na een ontmoeting niks hoeft uit te leggen omdat je weet dat die vriendschap altijd blijft. Ik ben trots dat ik het vasten heb volgehouden maar nu we weer herenigd zijn, ook weer heel blij dat de koffie weer in mijn leven is. Want zeg nou zelf.., koffie is en blijft altijd een goed idee! 

40 dagen geen social media (Jamie Nederpel en Nicole Froeling)

Volledig scherm
Jamie Nederpel.

Jamie: Na 40 dagen kan ik maar één conclusie trekken: vasten is fijner dan Facebooken! Het geeft tijd voor de dingen die ik écht belangrijk vind, inzicht in wat goed en minder goed gaat, ideeën voor mijn boek. Ook het schrijven erover vond ik gaaf. Daarom gaan Nicole en ik daar nog even door op digitaaldieet.nl. Want dat dat digitale dieet nog niet af is bleek wel toen ik zondag thuis kwam van mijn stiltedagen bij de zusters Clarissen in Megen: 198 (!) gemiste What’sApp berichten. Tijd voor een vervolg!

Volledig scherm
Nicole Froeling.

Nicole: Eígenlijk wilde ik tot zonsondergang op paaszaterdag wachten, met mijn eerste bericht op sociale media. Dat haalde ik net niet. Na 42,2 marathonkilometers in Zeeuws-Vlaanderen - mijn eerste, inclusief onaangename ontmoeting met de Man met de Hamer rond kilometer 30 - móest dat toch echt op Instagram. Kom maar op met die likes! Lekker hoor, na zes weken onthouding. Maar daar bleef het ook bij. In Twitter, Pinterest of Facebook heb ik gewoon écht nog geen zin, nu ik weet hoe weinig ik ze miste. 

40 dagen geen alcohol (Pricilla en Carola)

Carola: Hoi Pricilla! Na 100km fietsen in het barre paasweer proostten we lachend met de beste speciaalbiertjes, de kletsnatte sokken nog aan. Het voelde niet als climax, als 'eindelijk!' of een gestild verlangen. De Carolus smaakte gewoon ouderwets lekker..

Pricilla: Zes weken lang niet gedronken en daarna zonder problemen de Amstel Gold Race uit gefietst. Het was nat. Het was koud. Maar de voldoening was grandioos. Helemaal toen ook jij over de finish kwam en we dan ein-de-lijk konden proosten op elkaar. Wat een ontlading!

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Pricilla en Carola ontkurken het eerste biertje na zes weken vasten én het behalen van de Amstel Gold Race. © Jeanne des Bouvrie

40 dagen geen vlees en vis (Dennis Kas en Niels van der Ham)

Niels en Dennis: Wat hebben we naar deze dag uitgekeken. Zes weken zonder vlees, die periode sluiten we af bij een grillrestaurant. Niels gaat voor de mixed grill: 150 gram ossenhaas, 150 gram entrecote en 150 gram biefstuk. Ik kies voor 400 gram ossenhaas.

Die eerste hap... Heer-lijk!

Wat hebben we dit gemist. Dat is het vasten, het lijden, allemaal waard. Niels, die sinds maart naast een keurslager woont, kan nu ook eindelijk in zijn nieuwe appartement vlees eten. Maar we zijn het er ook over eens: dit is goed en leerzaam geweest. Bewuster eten is altijd een winst. Het heeft ook wat opgeleverd: allebei hebben we besloten om voortaan minder vaak vlees te eten. Een paar dagen vega, dat kan best.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Niels (links) en Dennis.

40 dagen niet shoppen (Susanne den Boer en Eline Smit)

Susanne en Eline: Zes weken niet geshopt en we komen echt nog niets tekort. Die conclusie kunnen we wel trekken na dit vastenexperiment. Neemt niet weg dat het toch fijn voelt dat we niet meer met een grote boog om kledingwinkels heen hoeven te lopen. Eline stapt vrijdag in het vliegtuig naar Sevilla met haar jongste zoon. ,,Ik ben zaterdagmiddag de stad in geweest om te shoppen voor die trip. Bram had een nieuwe zwembroek nodig." Susanne is nog niet op pad geweest. ,,Geen tijd voor gehad tijdens de paasdagen. En ook nog geen behoefte." 

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Susanne (links) en Eline.

40 dagen geen tv kijken (Tom Hayes en Johny van Hoeve)

Volledig scherm
Tom Hayes.

Tom: Prison Break. Met een beetje gevoel voor symboliek een treffende keuze. Met die serie 'brak' ik dit weekend met het zes weken tv-vasten. Maar het was ook de serie waar járen geleden mijn serieverslaving mee begon. Een voorbode om in oude gewoonten te vervallen? Ik heb veel in te halen. Aan de andere kant: in 46 dagen tv-loze dagen heb ik enkel een handvol live-uitzendingen écht gemist, zoals de verkiezingen en wat aardige voetbalpotjes. Conclusie? Tv uit is niet handig, niet nuttig, maar best rustgevend. Soms.

Volledig scherm
Johny van Hoeve.

Johny: Hoe was nu de eerste keer tv kijken? Ik zag de documentaire Himmlers hersenen heten Heydrich en heb deze met veel aandacht bekeken. Daarna nog een stukje Boer zoekt Vrouw, niet echt iets nieuws onder de zon. Voor mij betekende het geen tv kijken vooral ruimte krijgen, een stuk vrijheid. Ik heb ook de indruk dat ik me meer bewust was dan andere jaren, van de spirituele aspecten van het vasten. Ik was me er meer bewust van dat dit de voorbereiding is op Pasen - de opstanding van Christus. Dat betekent Pasen voor mij.

Bekijk hier het hele dossier met alle blogs over het vasten.

 1. Rabobende verdachten eisen andere rechters

  Rabobende verdachten eisen andere rechters

  ROERMOND (ANP) - Meerdere verdachten van de zogenoemde Rabobende hebben maandag de rechtbank in Roermond gewraakt. Zij willen dat andere rechters de zaak behandelen. De wraking volgde op urenlange conflicten en gekissebis tussen advocaten van de in totaal zes verdachten in deze strafzaak en de rechtbank. Een van de advocaten, Erik Thomas, legde uit protest tegen de gang van zaken de verdediging van zijn cliënt neer. De rechtbank heeft de zaak voor onbepaalde tijd aangehouden.
 2. Van Osse pil tot Nulandse toekan: museum brengt popcultuur in beeld met 100 voorwerpen
  PREMIUM

  Van Osse pil tot Nulandse toekan: museum brengt popcultuur in beeld met 100 voorwerpen

  DEN BOSCH - Brabant blaast een aardig deuntje mee in de tentoonstelling over Nederlandse popcultuur die komende zomer te zien is in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Van de 100 voorwerpen die samen de expositie vormen, hebben er zeker 10 wortels in deze provincie. Dat gaat van de Osse anticonceptiepil van medicijnenfabrikant Organon tot de toekan van horecafamilie Van der Valk, die in Nuland haar eerste motel bouwde.