Volledig scherm
Reportage over de krantenbezorging. Krantenbezorger Ivo doet een krant in de bus in de hal van een flat. Foto: Joyce van Belkom/Pix4Profs

Het is nu toch echt winter, zie dan maar eens de krant op tijd te bezorgen (fotoalbum)

BREDA - In nachtcafés branden nog lichtjes en klinkt muziek uit de boxen. Bij het depot Goeseelsstraat (Breda) van BN DeStem zorgt een bejaarde transistorradio voor vrolijke klanken. Het is amper 03.30 uur, als een clubje van circa tien mannen en vrouwen binnendruppelt. Krantenbezorgers.

Om 03.57 uur rijdt een bestelbusje voor en pakketten met kranten worden geroutineerd uitgeladen en verdeeld. Bijlagen worden ‘ingestoken’, fietstassen volgeladen. Ivo (33) doet dit werk al zeven jaar, de meeste van zijn collega’s zijn ook zulke ‘diehards’. Ivo heeft vandaag 2,5 wijk. “Mijn twee eigen wijken plus een, die ik deel met Johan, omdat een andere bezorger weggevallen is.”

Zijn twee fietstassen puilen uit, plus een grote mand aan het stuur. “Op zaterdag heb ik soms wel 500 kranten, dan moet ik drie keer rijden, dit keer moet het net lukken om in één keer alles mee te nemen”, zegt hij.

Kranten
De regen, die van de eerder gevallen sneeuw fondantijs heeft gemaakt, is opgehouden. Rond half vijf gaat Ivo op pad met de kranten en een uitgeprinte lijst. “Vroeger was het simpel, dan leverde je één krant.” Vandaag heeft Ivo behalve BN DeStem ook AD, Telegraaf, Trouw, Volkskrant, NRC Next en het Financieel Dagblad aan zijn fiets hangen. “Bovendien heb je verschillende abonnementen. Elke dag, alleen op zaterdag, weekendabonnement. Allerlei varianten, elke dag is anders.”

Onderweg zal daar niet veel van te merken zijn. In de meeste straten weet Ivo precies welke krant in welke brievenbus moet.

Onderuit
Zijn ronde mag droog beginnen, de natte ondergrond vereist de hoogste attentie. Eén keer gaat Ivo met fiets en al onderuit, verder snelt hij onvervaard over de glibberige sneeuwpap en door diepe plassen. Onvoorstelbaar met zoveel bagage. Hij heeft zichtbaar plezier in zijn werk. “Ik kan het iedereen aanraden. Het is goed voor je gezondheid en lekker fris zo ’s ochtends. Heerlijk werk en je wordt er nog voor betaald ook!”

Het blijft niet droog. Korte winterse buien wisselen elkaar af: regen, sneeuw, hagel. Het waait niet zo hard als verwacht, maar als je de wind even tegen hebt, voel je die toch tot in je botten. Schoenen blijven niet droog, waardoor de kou zich vanuit de verkleumde tenen meester maakt van de rest van het lichaam.

Laatste krant
Om 07.45 uur gaat in de Beatrixstraat, waar ooit het NAC-stadion stond, de laatste krant in de brievenbus. “Dat was het voor vandaag”, klinkt het tevreden, ook al is Ivo normaliter een half uurtje eerder klaar. Voordat hij kan genieten van een warme douche, treft hij collega Johan op de brommer. “Het was in de binnenstad spekglad op de kinderkopjes. Daarom hebben de mensen iets langer op hun krantje moeten wachten.”

Dat kun je deze ridders van de vroege ochtend niet kwalijk nemen. Sterker zelfs, ze verdienen het allergrootste respect. Zeker in de winter.

Volledig scherm
Foto Jacques Hendriks
Volledig scherm
Foto Jacques Hendriks
Volledig scherm
Foto Jacques Hendriks
Volledig scherm
Reportage over de krantenbezorging. Krantenbezorger Ivo met volgepakte fietstassen op weg naar zijn wijk. Foto: Joyce van Belkom/Pix4Profs
Volledig scherm
Reportage over de krantenbezorging. Krantenbezorger Ivo gaat met zijn kranten langs de deuren. Foto: Joyce van Belkom/Pix4Profs