Volledig scherm
© Thinkstock

Het Bierhuis, cafés en andere zaken: zo groeide het horecalandschap in jouw regio

In acht jaar tijd zijn er in Nederland bijna 6.000 eet- en drinkgelegenheden bijgekomen. Vergeleken met 2012 steeg het aantal zaken met zestien procent tot ruim 42.000. Vooral koffietentjes, gezonde to-go zaken met sushi of salades en afhaal- en bezorgrestaurants schoten uit de grond. Bekijk hier hoe het horecalandschap zich in jouw regio ontwikkelde.

In bijna alle gemeenten steeg het aantal eet- en drinkgelegenheden. Steenbergen is de grote uitschieter met een groei van 39 procent in de afgelopen acht jaar. In 2012 telde Steenbergen nog 44 horecagelegenheden, in 2020 zijn dat er 61.

De koploper wordt gevolgd door Baarle-Nassau en Geertuidenberg met een groei van 21 procent. Drimmelen, Breda, Zundert, Halderberge en Moerdijk volgen met een groei tussen de 10 en 20 procent.

Zo opende afgelopen jaar in Breda onder andere het Bierhuis, Café de Cnaupe en restaurant Porta Sud. Steenbergen verwelkomde Het Hoofdkantoor in 2018, een gezellige, heuselijke kroeg.

Kleine daling

Bergen op Zoom, Woensdrecht en Rucphen kennen in de afgelopen jaren juist een daling in hun gemeente als het gaat om het aantal horecagelegenheden. Zo had Rucphen een daling van 7 procent en daalde het aantal vestigingen in de afgelopen acht jaar van 46 naar 43.

Benieuwd naar de daling of groei in jouw gemeente? Bekijk het onderstaande kaartje.

  1. Druk? Ik laat mijn leven niet leiden door anderen
    Geef uw mening

    Druk? Ik laat mijn leven niet leiden door anderen

    Het is een van de meest voorkomende klachten van nu: het dag in, dag uit te veel ballen tegelijk moeten hooghouden. Thuis, op het werk, bij de (sport)club, op school, bij familie; veel mensen ervaren de huidige tijd alsof ze worden geleefd door hun omgeving. Het gevoel dat alles en iedereen in de nabijheid iets van je verwacht en jij je verplicht voelt die verwachting waar te maken. Het probleem speelt bij zowel jong als oud en in tal van sectoren. Hoe houd je de regie over je eigen leven?