Volledig scherm
PREMIUM
Jan Smits (79) uit Helmond wilde als kind al dolgraag op ballet. Hij speelde mee in de grote musicals in binnen- en buitenland. © FotoMeulenhof

Helmondse 'Billy Elliot' (79) komt ook uit arbeidersgezin, maar mocht wel op ballet

HELMOND - Zijn levensverhaal lijkt op dat van Billy Elliot. Jan Smits (79) uit Helmond groeide op in een arbeidersgezin en schopte het tot professioneel balletdanser in internationale voorstellingen. Hij was bevriend met Wim Sonneveld, schudde de handen van het complete Koninklijk Huis maar werkte ook noodgedwongen in de centrale keuken van Philips. „Ik heb me nooit iets aangetrokken van opmerkingen.”

Jan Smits is 79, maar hij is het balletdansen niet verleerd. Na een uurtje of anderhalf praten over zijn verleden, staat hij van de keukentafel op om een sigaretje op te steken. Onder de afzuigkap, want misschien dat het bezoek er niet van gediend is.

  1. Rabobende verdachten eisen andere rechters

    Rabobende verdachten eisen andere rechters

    ROERMOND (ANP) - Meerdere verdachten van de zogenoemde Rabobende hebben maandag de rechtbank in Roermond gewraakt. Zij willen dat andere rechters de zaak behandelen. De wraking volgde op urenlange conflicten en gekissebis tussen advocaten van de in totaal zes verdachten in deze strafzaak en de rechtbank. Een van de advocaten, Erik Thomas, legde uit protest tegen de gang van zaken de verdediging van zijn cliënt neer. De rechtbank heeft de zaak voor onbepaalde tijd aangehouden.