Volledig scherm
Frank De Gooijer (midden, met zwarte jas) wijst naar waar vermoedelijk de brand is begonnen: de kachel. © FotoMeulenhof

Helmonder die brand overleefde: 'Overbuurman is een held'

HELMOND - Helmonder Frank de Gooijer lag op Nieuwjaarsdag op de bank te slapen terwijl zijn huis afbrandde. Hij overleefde ternauwernood. Zijn Amerikaanse bulldog die naast hem lag niet.

Het was zondagochtend in het ziekenhuis toen Frank de Gooijer (32) pas besefte hoe nipt hij een paar uur eerder aan de dood was ontsnapt. „Volgens de longarts had ik ongelofelijk veel rook binnengekregen. Mijn overbuurman had geen tien minuten later binnen moeten komen. Ik heb mijn leven aan hem te danken. Hij is een held.”

Die overbuurman, en vriend, kwam op Nieuwsjaardag rond half vier in de nacht langs zijn benedenwoning aan de Zeelstraat gelopen. Hij zag overal rook. „Hij liet ook weleens mijn hond uit, daarom had hij mijn huissleutel”, vertelt De Gooijer. „Dat is mijn redding geweest. Hij is naar binnen gerend en trof mij aan op de bank. Ik denk dat ik buiten bewustzijn aan het raken was, want hij kreeg me niet wakker. Pas bij de derde keer dat hij hard op mijn borst sloeg, kwam ik bij. Eenmaal buiten heeft hij me nog tegen moeten houden om niet naar binnen te rennen. Ik wilde Kyra redden.”

Kyra was zijn Amerikaanse bulldog. „Ze was mijn baby, mijn alles”, vertelt De Gooijer over zijn vier jaar oude hond die de brand niet overleefde. Ze lag die nacht tijdens de brand niet in de schuur, zoals in de eerste berichten werden gesuggereerd, maar naast hem op de hoekbank. De brandweer tilde het beestje nog naar buiten waarna de Dierenambulance haar reanimeerde. Het mocht niet baten.