Volledig scherm
© Thinkstock

'Heksenjacht' op horecabazen: 'Bestraf ook drinkende jongeren’, bepleit KHN Brabant

BREDA - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet oppassen dat het controleren van horecabazen op verstrekken van alcohol aan minderjarigen, geen heksenjacht wordt. Volgens de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) worden ondernemers door de huidige regelgeving een stuk harder én vaker gestraft dan de bierdrinkende minderjarige jongeren zelf. “Waar twee kijven hebben twee schuld. Het moet geen éénrichtingsverkeer worden”, zegt Rini Boertjes, regiovoorzitter KHN Midden-West Brabant, in reactie op de forse stijging van het aantal NVWA-boetes.

De NVWA heeft afgelopen jaar 20 procent meer boetes uitgedeeld dan in het jaar ervoor, meldde de autoriteit donderdag. Het gaat onder meer om overtredingen van de Warenwet en de Tabaks- en rookwarenwet, de Geneesmiddelenwet, de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en wetten ter bescherming van dieren.

In totaal werden vorig jaar 7766 beboetbare overtredingen gerapporteerd. Daarbij valt te denken aan het verkopen van middelen die niet mogen worden verkocht, aan artikelen met een samenstelling die niet mag, aan het geven van onjuiste informatie en dergelijke.

'Het is niet eerlijk'
De stijging komt doordat de NVWA strenger is gaan opletten en minder boosdoeners laat wegkomen met een waarschuwing. “Iemand die de wet overtreedt moet bestraft worden”, vindt Boertjes, “maar het moet voor de uitbaters wel een fatsoenlijke en werkbare situatie blijven. Je kunt een kroegbezoeker met een blad bier in zijn handen niet continu in de gaten houden om te kijken aan wie er allemaal wordt uitgedeeld.”

Door de huidige regelgeving worden de ondernemers een stuk harder gestraft dan de jongeren zelf, vindt Boertjes. “Het is niet eerlijk dat alleen de gever en niet de ontvanger bestraft wordt. Het gebeurt in onze regio eigenlijk bijna nooit dat achttienminners die in cafés alcohol drinken een boete krijgen. Dat zou wel gewoon moeten.” De verantwoordelijkheid van het alcoholprobleem zou in principe eerlijker verdeeld moeten worden, vindt de voorzitter.

'Wederverstrekkers'
Wanneer er in een drukke kroeg of discotheek drank aan elkaar wordt doorgegeven, is het voor de uitbaters erg lastig daar tegen op te treden, constateert Boertjes. Boetes kunnen voor horecabazen oplopen tot in de duizenden euro’s. Een jongere onder de achttien die met alcohol wordt betrapt, moet 90 euro betalen. Het KHN vindt dit onevenredig en wil ook dat zogeheten 'wederverstrekkers', mensen die drank bestellen en doorgeven aan minderjarigen, gestraft worden.

Op deze manier wordt het naleven van het alcoholbeleid een stuk makkelijker voor ondernemers, verwacht Boertjes. Want de verantwoordelijkheid ligt volgens hem niet langer bij de horecabazen, maar bij de jongeren en hun ouders. En bovendien: als het gaat om (hoge) boetes, moet leeftijd geen verschil maken. “Als je door rood rijdt of fietst krijg je, ongeacht je leeftijd, ook gewoon een bekeuring. Dat zou ook in deze sector moeten”, bepleit Boertjes.

Campagne
Koninklijke Horeca Nederland voerde vorig jaar maandenlang een campagne over dit onderwerp. Daarbij richtte de bond zich op jongeren die in uitgaansgelegenheden alcohol proberen te kopen.