Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie. © ANP

Heerlijk weer met Pasen in Brabant, maar RIVM waarschuwt: zoek de schaduw op

Velen verheugen zich op het mooie weer in Brabant met de paasdagen, maar al die zon kent ook een keerzijde. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het er niet voor de volle honderd procent op en waarschuwt.

De huid is op dit moment namelijk nog niet aan de zon gewend en verbrandt dus sneller. Dit kan huidkanker veroorzaken, waarschuwt het instituut. ,,Geniet. Maar verbrand niet”, raadt het iedereen aan die naar buiten gaat, bijvoorbeeld naar evenementen als Paaspop in Schijndel.

UV-straling

,,Een beetje uv-straling van de zon is goed voor je, want het zorgt ervoor dat ons lichaam vitamine D aanmaakt. Te veel uv-straling is niet goed: je huid verbrandt en veroudert sneller. Ook kan uv-straling bijdragen aan staar. Op de lange termijn is zonverbranding de belangrijkste oorzaak van huidkanker”, benadrukt het RIVM.

Brabant

Aan zon in ieder geval geen gebrek. In de regio's Den Bosch en Eindhoven wordt tijdens Pasen een temperatuur van 26 graden verwacht, in Tilburg 25 en rondom Breda en Roosendaal 24 graden.

Het instituut heeft verschillende tips op de eigen site gezet. ,,Blijf tussen 12.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk uit de zon en zoek de schaduw op. Bedek de huid met kleding en draag een pet of zonnebril. Smeer de onbedekte huid in met zonnebrandcrème met minstens factor 15. Besteed extra aandacht aan het beschermen van (jonge) kinderen tegen uv.”

  1. Stadsprijs
    Van het land

    Stadsprijs

    BERGEN OP ZOOM - Afgelopen vrijdag was een heel andere dag dan we gewend zijn. Hoewel we ’s ochtends nog gewoon in onze oude kleren op het bedrijf rondliepen, begon de middag met een bezoek aan de kapper om mijn haar op te steken. Toen Caroline en ik vervolgens allebei een galajurk aantrokken en make-up hadden opgedaan, was de metamorfose compleet. Caroline en ik mochten namens FrankenFruit naar het GoBoZ ondernemersgala. Voor de andere familieleden was de overgang van een heel jaar in ‘tuinkleren’, zoals wij dat noemen, naar galakleding iets te groot.