SINT-OEDENRODE - Toine Lathouwers bij de 65e AED voor burgerhulpverleners in Oedenrode stockadr reanimatie
Volledig scherm
SINT-OEDENRODE - Toine Lathouwers bij de 65e AED voor burgerhulpverleners in Oedenrode stockadr reanimatie © Jean Pierre Reijnen

Hartstichting: meer AED's nodig in Bergen op Zoom en Roosendaal

EINDHOVEN - Om heel Nederland ‘hartveilig’ te krijgen, zijn nog 5000 AED's nodig. Noord-Brabant is al goed op weg maar vooral Eindhoven, Bergen op Zoom en Roosendaal kunnen nog wat extra dekking gebruiken. Dat concludeert de Hartstichting.

Volgens de Hartstichting is Nederland in snel tempo op weg naar een dekkend netwerk van AED’s en burgerhulpverleners die via 112 kunnen worden ingezet bij een hartstilstand. ,,Op dit moment zijn dat er bijna 20.000 beschikbare en aangemelde AED's, tegenover 15.000 in 2018. Een groei van ruim 30%. Voor een dekkend netwerk zijn nu nog ruim 5.000 AED’s extra nodig. We roepen daarom mensen op om hun woonwijken hartveiliger te maken door samen met buurtbewoners een AED aan te schaffen.”

Noord-Brabant

Noord-Brabant is volgens de Hartstichting al goed op weg naar een dekkend AED-netwerk. Ongeveer 75% van de ruim 3500 AED’s die zijn aangemeld zijn dag en nacht beschikbaar. Veel steden en dorpen hebben al een volledige dekking of hebben nog slechts een paar AED’s nodig. Ook de grotere steden zoals Breda, Tilburg en Den Bosch zijn goed op weg. Verder doet Meierijstad het heel goed. Eindhoven kan nog wat extra inzet gebruiken. Het gaat om enkele tientallen AED's. 

Ook in Roosendaal en Bergen op Zoom gaat het om tien tot enkele tientallen AED's, maar volgens een woordvoerster zeggen aantallen niet alles. Het gaat om de spreiding van de apparaten in een gebied. Er kunnen meer dan voldoende apparaten beschikbaar zijn aan de westkant van een stad zijn maar als er onvoldoende aan de oostkant zijn, dan is het doel nog niet bereikt. Het belangrijkste is volgens de Hartstichting dat mensen bewust worden van de aanwezigheid van een AED in hun buurt.

Postcodechecker

Op welke plekken in bijvoorbeeld Eindhoven nog AED's nodig zijn, kon de Hartstichting nog niet direct zeggen. ,,Wij adviseren altijd om de postcodechecker op onze website te bekijken. Daarnaast kun je zelf ook kijken hoe het in je eigen wijk of postcodegebied is", zegt een woordvoerder van de Hartstichting. 

Meer AED’s in woonwijken

De meeste hartstilstanden vinden in en rond het huis plaats (70%). Daarom is het belangrijk dat er in woonwijken voldoende dag en nacht beschikbare AED’s zijn, die kunnen worden ingezet via reanimatie oproepsysteem HartslagNu. De Hartstichting roept buurtgenoten op om samen een crowdfunding te starten voor een AED in de buurt. 

Per jaar krijgen ongeveer 17.000 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De afgelopen decennia zijn de kansen op overleving bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis flink gestegen. Was de overleving in de jaren 90 nog 9%, inmiddels is dit percentage gestegen tot bijna 25%. De groei van het aantal geregistreerde AED’s, burgerhulpverleners én hun rol in de hulpverleningsketen hebben hieraan bijgedragen.

  1. Syrische arts Feisal ziet mensen sterven aan corona, maar mag niet helpen: 'Ik kan niet aanzien hoe mensen lijden’
    PREMIUM

    Syrische arts Feisal ziet mensen sterven aan corona, maar mag niet helpen: 'Ik kan niet aanzien hoe mensen lijden’

    HEESCH - ,,Het is pijnlijk om dagelijks in het nieuws te zien hoeveel mensen sterven door corona, terwijl ik mijn stethoscoop niet mag gebruiken om hun pijn te verlichten.” Feisal Abou (59) werkte meer dan twintig jaar als arts in Syrië en wil dolgraag iets terugdoen voor het land dat hem in Heesch een veilige haven bood. Na weken van strijden ziet hij nu een lichtpuntje om als buitenlandse arts aan de slag te mogen in de coronacrisis.