Grondeigenaar draait niet meer op voor kosten opruimen gedumpt drugsafval, Brabant gaat miljoen landelijk verdelen
Grondeigenaren draaien binnenkort niet meer op voor de schoonmaakkosten na drugsdumpingen op hun terrein. De overheid trekt daarvoor een miljoen euro uit. Brabant krijgt daarbij landelijk een belangrijke rol. Omdat de provincie zoveel ervaring heeft met drugsafval, wordt het geld dit jaar vanuit Den Bosch verdeeld. Volgens gedeputeerde Wil van Pinxteren van Lokaal Brabant is dit budget toereikend.
Het opruimen van gedumpt drugsafval is duur. De kosten lopen per dumping al snel in de duizenden euro’s. In principe is in Nederland de grondeigenaar zelf verantwoordelijk voor het opruimen. Dat betekent dat grondeigenaren met hoge kosten achterblijven voor iets waar zij part noch deel aan hebben.
Dat uitgangspunt zorgde in het verleden al vaker voor frustratie, bijvoorbeeld bij Brabants Landschap. ,,Ik vind het niet eerlijk dat de grondeigenaar telkens voor de kosten moet opdraaien", zei boswachter Erik de Jonge in het verleden. ,,Alleen onze organisatie is jaarlijks vele tonnen kwijt aan het opruimen van deze smeerbende. Dat geld had anders naar natuurbeheer kunnen gaan.”
Alleen onze organisatie is jaarlijks vele tonnen kwijt aan het opruimen van deze smeerbende
Schadeloos stellen
Justitieminister Grapperhaus maakt er nu een einde aan dat private grondeigenaren opdraaien voor die kosten. Hij maakt jaarlijks 1 miljoen euro vrij om hen schadeloos te stellen. ,,Op basis van ervaringscijfers uit het verleden zou het beschikbare budget toereikend moeten zijn", licht gedeputeerde Van Pinxteren toe.
Wanneer drugsafval gedumpt wordt op gemeentegrond gaat dit niet op. Gemeenten kunnen slechts de helft van de kosten terugkrijgen, zoals nu ook al het geval is.
Om alles in goede banen te leiden, wordt een landelijk loket ingericht waar gedupeerden hun aanvragen kunnen indienen. ,,Zo kunnen de aanvragen centraal, efficiënt en uniform worden afgehandeld", licht Grapperhaus toe. Maar het opzetten van zo'n loket kost tijd. Naar verwachting kunnen de eerste aanvragen pas in 2021 verwerkt worden.
Speciale rol Brabant
Tot die tijd is er een speciale rol weggelegd voor de provincie Noord-Brabant. Om de regeling zo snel mogelijk van de grond te krijgen, neemt Brabant taak op zich om totdat er een loket is, alle aanvragen te verwerken. Volgens de minister is dit een goede tijdelijk oplossing gezien de ervaring die de provincie heeft met het verwerken van dit soort aanvragen. Van Pinxteren: ,,In een betrekkelijk korte tijd van vijf maanden is nagenoeg alles geregeld en staat de projectorganisatie.”
De enige uitzondering is dat de provincie Gelderland zijn eigen regeling nog heeft lopen dit jaar en dus zelf de aanvragen, uit bijvoorbeeld de Bommelerwaard, afhandelt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
PREMIUM
Wolf steeds vaker gespot in Brabant, en lijkt zelfs koe aan te vallen: vier vragen over het roofdier
Of je er nou blij mee bent, of niet: de wolf heeft zich gevestigd in Brabant en duikt steeds vaker op. Daarmee wordt de kans groter dat je een wolf tegenkomt, of dat schapen ten prooi vallen aan het grote roofdier. Afgelopen maandag bleek zelfs dat een koe in Heeze een vermoedelijke wolvenaanval niet heeft overleefd. Hoe het zit met wolven, en hoe we met ze om moeten gaan, beantwoorden we daarom in vier vragen. -
PREMIUM
Goed werkgeverschap Land van Cuijk: ‘Ook indirect moet gemeente 14 euro per uur betalen’
Werknemers van de sociale werkvoorziening of andere instellingen die indirect actief zijn voor de gemeente Land van Cuijk moeten op zijn minst het minimumloon van 14 euro per uur verdienen. -
PREMIUM
Energiekosten verschillen duizenden euro's per gemeente, hier betaal je in Brabant gemiddeld het minst (en het meest)
Brabant staat op plek drie van de duurste provincies qua gemiddelde energieprijs. Hier wordt gemiddeld zo’n 4428 euro per huishouden per jaar aan energiekosten betaald. In de gemeente Alphen-Chaam wordt gemiddeld het meest aan energie betaald: 5538 euro per jaar. Dat is een stuk meer dan de gemeente met de laagste gemiddelde energiekosten: Tilburg, met een prijs van 3838 euro. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen.
-
PREMIUM
Nieuwsoverzicht | Veel schade na natuurbrand - Teamgenoten van omgekomen Pepijn en Matt halen herinneringen op
Het busstation in Tilburg was zaterdagochtend zo goed als verlaten door een staking. Klaas Wels is de nieuwe technisch directeur van TOP Oss. In Eindhoven woedde een grote natuurbrand. En de toekomstige sociale huurwoningen van het project Amadeiro aan de Prins Bernhardstraat in Den Bosch gaan als warme broodjes over de toonbank. Een appartement leverde 905 reactie's op. Dit en meer in in het nieuwsoverzicht van zaterdag. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
PREMIUM
Nieuwsoverzicht | Tot 9 jaar cel voor bouw martelcomplex - Juwelier met groot zwaard verwond
De rechtbank heeft de groep mannen die verantwoordelijk was voor de bouw van een martelcomplex in Wouwse Plantage woensdag veroordeeld tot straffen tot 9 jaar cel. In Roosendaal hebben overvallers woensdagochtend een juwelier verwond bij een overval. En de politie in Waalwijk pakte een man uit Polen op die daar uit de gevangenis was ontsnapt. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van woensdag.