Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

GroenLinks wil rem op houtstook in Brabant

EINDHOVEN - GroenLinks wil dat provincie en Brabantse gemeenten tot beleid komen om houtstook in de provincie terug te dringen. Een verbod gaat de partij echter te ver.

Een vuurtje in de open haard op een koude winterdag: gezellig, toch? Juist als het buiten nevelig is en de lucht aanvoelt als een zware, treurige deken. Maar wat als de buurman astmatische klachten heeft, die juist verergeren door de houtrook die in de mistige lucht blijft hangen? Dan kan de open haard zomaar een burenruzie doen oplaaien. Het verzet tegen houtstook zwelt de laatste jaren langzaam maar zeker aan. En dat leidt weer tot felle tegenreacties dat er tegenwoordig ook helemaal níets meer mag. In de aanloop naar de provinciale verkiezingen wil GroenLinks in Brabant de politieke discussie over het thema aanzwengelen. Er moet beleid komen om de hoeveelheid houtstook terug te dringen, vindt de partij. Tegelijkertijd worstelt GroenLinks nog met de vraag hoe ver de overheid daarbij precies moet gaan.

Fikkie stoken

,,Dit is een van de meest bediscussieerde punten uit ons programma", aldus lijsttrekker Hagar Roijackers. ,,Enerzijds zijn er felle tegenstanders van houtstook, die ons als groene partij weten te vinden. Anderzijds hoort ook wildkamperen of een fikkie stoken bij de scouting bij een partij als GroenLinks.” In het concept-verkiezingsprogramma stond nog dat de provincie gemeenten zou moeten stimuleren om houtrook te verbieden. Die tekst is door een meerderheid van de leden gewijzigd. GroenLinks wil in nu dat de provincie samen met gemeente beleid gaat ontwikkelen ‘dat stoken met hout terugdringt en het meer verantwoord stoken van hout bevordert'. ,,Want het ontbreekt nu nog aan regelgeving op dit gebied. Daarom is het belangrijk dat het onderwerp op de agenda komt. Juist ook van de provincie, die in grote mate over de leefomgeving gaat.”

Over hoe schadelijk houtstook nu precies is, lopen de bevindingen uiteen. Duidelijk is wel dat rook met name lokaal en bij mistig of smog-achtig weer tot overlast kan leiden. GroenLinks wil mede daarom niet meteen van elke open haard af, maar wil er vooral op toezien dat de astmatische buurman er zo min mogelijk last van heeft. Bijvoorbeeld door beter toezicht op hoe er gestookt wordt: zo is bewerkt hout vaak veel schadelijker, en maakt ook het onderhoud van de schoorsteen veel verschil. Ook bij grootschalige houtstook, bijvoorbeeld in biomassacentrales, heeft Roijackers haar bedenkingen. ,,Als er bijvoorbeeld in Eindhoven met lokaal hout- en snoeiafval energie wordt geproduceerd, is dat schoner dan andere fossiele brandstoffen. Maar het kan niet zo zijn dat er bij de Amercentrale in Geertruidenberg hout uit Canada wordt geïmporteerd om hier te verstoken.”

  1. Joey D. sms’t advocaat: ‘Ik heb niet geschoten’

    Joey D. sms’t advocaat: ‘Ik heb niet geschoten’

    ROSMALEN - In tegenstelling tot wat de politie zegt, heeft Joey D. naar eigen zeggen dinsdagmiddag niet geschoten. Dat heeft hij via sms aan zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers laten weten. Kuijpers heeft vanuit zijn kantoor in Amsterdam contact met zijn cliënt, die zich met een vuurwapen verschanst heeft in zijn huis in Rosmalen. Hij belandde volgens de politie in een vuurgevecht met agenten toen zij hem dinsdagmiddag probeerden te arresteren.