Volledig scherm
PREMIUM
Volgens veel boeren grazen koeien niet van weiland waar ganzen hebben gezeten. In de praktijk is dat niet altijd zo... © Harm Niesen

Giga-ganzen-explosie plaagt boer én jager

De gans verovert Nederland in marstempo. Boeren spreken van een plaag. Jagers klagen zelfs dat er niet tegen te schieten valt. En er zijn dierenliefhebbers die vinden dat we die gans gewoon met rust moeten laten. Lastig verhaal.

Twee miljoen

De voorbije winter waren er meer dan twee miljoen. Grauwe ganzen vooral. Een deel nam inmiddels de vlucht naar andere oorden, de rest is gebleven en zit op eieren. Of heeft al jonge pulletjes. ,,En daar schieten we echt niet op, mijn geweer blijft nog tot de zomer in de kast", bezweert  jager Jan Luijendijk. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Ik shop mijn kerstinkopen lokaal
    Geef uw mening

    Ik shop mijn kerstinko­pen lokaal

    Kerst staat voor de deur, en hoewel in veel gezinnen Sinterklaas al is langs geweest, liggen er naar verwachting over ruim een week toch ook weer cadeautjes onder de kerstboom bij veel Nederlandse huishoudens. Goed nieuws voor winkeliers zou je denken, maar met de kleine middenstand gaat het helemaal niet goed. Vooral buiten de grote steden zou bij een op de drie kleinere winkeliers die bijvoorbeeld kleding, speelgoed of boeken verkopen, sprake zijn van stille armoede.