Volledig scherm
'Gevlucht' Stripverhaal donderdag in de krant

'Gevlucht' stripverhaal vandaag in deze krant: 'Ik rekende op haat, maar vond alleen liefde' (video)

DONGEN - Youssef(*) vluchtte uit Syrië. De Dongense striptekenaar Jules Calis wilde vluchtelingen een gezicht geven en legde zijn verhaal vast. Donderdag de hele strip exclusief in BN DeStem en het Brabants Dagblad.

Daar liggen ze, netjes op volgorde uitgespreid op de vloer van zijn atelier in een voormalige Dongense leerlooierij. Dertien A2-vellen met in totaal 195 plaatjes, bedacht en gemaakt door journalistiek stripmaker Jules Calis. Als hij praat, ontsnappen ademwolkjes uit zijn mond.

Ondanks de provisorische aangebrachte verwarming in dit creatieve broeinest waar menig kunstenaar onderdak heeft gevonden, ontloopt de temperatuur binnen nauwelijks die van buiten. Maar de kou lijkt geen vat op hem en de Syrische vluchteling Youssef (*), het onderwerp van zijn strip Gevlucht, te hebben. Beiden vertellen vol vuur over de totstandkoming van deze bijzondere productie die verhaalt over een min of meer toevallige ontmoeting die uitmondde in een blijvende vriendschap.

Journalistieke strip
Het is ergens halverwege vorig jaar als de eerste ideeën bij Calis opborrelen. Hij heeft net de laatste hand gelegd aan zijn journalistieke strip Van Brabant naar Afghanistan en terug. Een rauwe beschrijving zonder opsmuk over belevenissen van Brabantse militairen op uitzending in dit Oosterse land en hoe het hun levens blijvend heeft veranderd. Nu hij zijn handen vrij heeft, verlegt hij zijn aandacht naar de komst van een asielzoekerscentrum in Tilburg.

"Wie zijn deze nieuwe bewoners van de stad? Ik wil ze een gezicht geven, tegen de negatieve sfeer in die er rond hun komst hangt", blikt hij terug. "Het sentiment heerst dat het gelukszoekers zijn, omdat ze daar nog in grotten zouden leven. Mensen roepen van alles, maar weten vaak zo weinig."

Calis komt via de oom van Youssef, die ook in het azc verblijft, met hem in contact. "Het is meteen hartelijk, van beide kanten. Vrij snel is er een klik. Ik bewonder hem om zijn doorzettingsvermogen, het niet willen opgeven. Hij doet alles om onderdeel te zijn van de Nederlandse samenleving en is erg open minded. Zo doet hij zijn uiterste best de taal zo snel mogelijk onder de knie te krijgen."

Band
Ze komen vanaf dat moment regelmatig bij elkaar over de vloer. Bezoeken rockconcerten, dineren samen, drinken een biertje in een kroeg. Er ontstaat een hechte band. "Jules is een leuke, vriendelijke vent", zegt Youssef. "We hebben gezamenlijke interesses, zoals rockmuziek. Ja, we zijn vrienden geworden."

Dat heeft hem verbaasd, zeker gezien het gemak waarmee die vriendschap is ontstaan. "Mijn beeld van de gemiddelde Europeaan was dat hij heel erg op zichzelf is en het hem bij wijze van spreken niets kan schelen als iemand op de hoek van de straat sterft. Hij werkt de hele dag, gaat naar huis en draait de deur op slot. Wij zijn vreemdelingen, dus waarom zou hij zich voor ons interesseren? Maar ik heb echt het tegenovergestelde meegemaakt. Iedereen wil me graag helpen. Ik rekende op haat, maar vond alleen maar liefde."

Relatie
Door de manier waarop hun relatie zich ontwikkelt, verandert het oorspronkelijke plan dat de striptekenaar heeft. "Ik wilde eerst twee of drie korte verhalen maken over vluchtelingen in Tilburg. Maar het is nu uitgemond in deze productie die verhaalt over ons afgelopen jaar. Ik denk dat Youssefs verhaal universeel is voor wat veel vluchtelingen overkomt. Ik hoop dat dit verhaal ertoe bijdraagt dat de onwetendheid verdwijnt. Natuurlijk, je hebt er altijd een paar slechte mensen tussen. Maar ze komen hier voor hun veiligheid, niet om te profiteren."

Zo heeft Youssef, student geologie aan de universiteit in Damascus, alles moeten achterlaten toen Assads troepen zijn door het Vrije Syrische Leger gecontroleerde stad aanvielen. Zijn nieuwe huis, vrienden, familie en naar eigen zeggen luxe leventje; alles was in een klap weg.

"Ik had echt alles in Syrië. Maar nu zou iedere dag een kopje koffie kunnen drinken met mijn oma of mijn ouders al genoeg zijn. Ik zou er alles voor geven om dat weer te kunnen doen."

Tekenstijl
Wie Gevlucht naast Van Brabant naar Afghanistan en terug legt, bespeurt grote verschillen qua tekenstijl. Zo maakt Calis nu wel gebruik van kleur en Sepia. "De kleuren hebben een functie in het verhaal. Zo is alles dat in Syrië heeft plaatsgevonden in zwart/wit, wat in Tilburg in het verleden is gebeurd Sepia en het heden is in kleur. Ik wil hiermee duidelijkheid scheppen voor de lezer. Bovendien kies ik nu voor een andere vertelstijl; zware kost, licht gebracht. Terwijl mijn Afghanistanverhaal zware kost, zwaar gebracht was."

Vluchteling is in januari als tentoonstelling te zien bij het Cambreur College in Dongen.

(*): De naam Youssef is gefingeerd vanwege veiligheidsredenen. Zijn werkelijke identiteit is bij de redactie bekend.

Volledig scherm
'Gevlucht' Stripverhaal donderdag in de krant
Volledig scherm
'Gevlucht' Stripverhaal donderdag in de krant
Volledig scherm
Jules Calis in zijn atelier, omringd door diverse schetsen van zijn stripboek 'Vluchteling'. De hoofdpersoon van het verhaal, Youssef, zit naast hem. Met zijn rug naar de fotograaf toe, omdat hij niet wil dat zijn identiteit bekend wordt. © FOTO jan stads/pix4profs
Volledig scherm
'Gevlucht' Stripverhaal donderdag in de krant
Dit is het verhaal van Youssef. Syriër, vluchteling en asielzoeker. De Dongense striptekenaar Jules Calis raakte bevriend met hem en tekende zijn verhaal op. Het is een verhaal van angst, hoop en liefde. Een verhaal dat verteld moet worden. In woord en beeld. ''Youssef staat symbool voor heel veel vluchtelingen.'' Bekijk hier een korte preview.
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement