Volledig scherm
Eén van de twee teruggevonden supercomputers. © Politie

Gestolen supercomputers voor Bitcoins gevonden

VLIJMEN - Een 43-jarige man is in Vlijmen opgepakt voor het helen van twee superkrachtige computers. De apparaten kunnen worden gebruikt voor het 'minen' van Bitcoins en waren in de nacht van 9 januari gestolen in Eindhoven. 

Bitcoins zijn de laatste maanden behoorlijk veel waard. De digitale munten zijn momenteel voor zo'n 11.000 euro per stuk te koop. Het is ook mogelijk Bitcoins te krijgen door ze zelf te 'minen'. Naarmate er meer Bitcoins in omloop zijn, is er steeds meer rekenkracht nodig om één digitale munt te maken. 

Dat gebeurt door de kracht van computers aan elkaar te koppelen. De twee sterke computers die in Eindhoven werden gestolen waren daarvoor geschikt. 

Drie computers gestolen

Dieven braken in de nacht van 9 januari de toegangsdeur open van een schuur in de wijk Achtste Barrier-Gunterslaer. In totaal werden drie computers gestolen. 

Digitale experts van de politie vonden na negen dagen een digitaal spoor van twee van de computers. Dat leidde naar een huis in Vlijmen. Diezelfde dag nog is de 43-jarige bewoner opgepakt voor heling. Na verhoor is hij een dag later weer vrijgelaten. Of hij de computers gestolen heeft is niet duidelijk; in elk geval wordt hij door het Openbaar Ministerie vervolgd voor heling.

De derde gestolen computer is nog niet teruggevonden.  

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement