Gemeenten worstelen met huiskamerrestaurants

Jamaica Vink

ETTEN-LEUR

West-Brabantse gemeenten worstelen met de opkomst van huiskamerrestaurants. Naast alle 'onzichtbare' hobbychefs zijn in Nederland momenteel rond de 2.000 locaties aangemeld op AirDnD, een platform voor huiskamerrestaurants. Waar Etten-Leur faliekant tegen dit groeiende fenomeen is, laten Breda en Roosendaal het voorlopig op zijn beloop. Bergen op Zoom sloot vorig jaar een huiskamerrestaurant, omdat die niet aan de regels voldeed.

Een inventarisatie van deze krant leert dat het in West-Brabant nog geen storm loopt met huiskamerrestaurants. De laatste jaren is er, mede door de komst van AirDnD, wel een stijgende lijn te zien. De trend zet zich naar verwachting volgend jaar door, zo blijkt onder meer uit een pas verschenen rapport van de Rabobank.

De professionele horeca is niet blij met het fenomeen. ,,Concurrentie is niet erg, maar dan moet het wel volgens dezelfde speelregels gaan”, vindt Joris Prinssen, woordvoerder van de Koninklijke Horeca Nederland. ,,Horeca moet zich houden aan hygiënecodes, brandveiligheid en belastingaangifte. Huiskamerrestaurants in de meeste gevallen niet. Terwijl sommige een serieuze schaalgrootte hebben.”

AirDnD ziet thuiskoks niet als concurrentie, vertelt ceo Maureen Mijinke. ,,Het gaat om hobbyisten. Een ander speelveld. Zo zijn thuiskoks bijvoorbeeld niet elke dag open en weten ze vooraf precies hoeveel mensen er komen; er is nauwelijks voorraad.” Wel hekelt ook AirDnD de onduidelijkheid rondom huiskamerrestaurants. Het platform wil dan ook met betrokkenen landelijke richtlijnen opstellen. ,,Tot die tijd hebben we eigen richtlijnen: we adviseren thuischefs maximaal eens per week hun huis open te stellen. Zo verdienen zij via AirDnD niet meer dan 5.000 euro per jaar.”

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die erop toeziet dat het eten veilig is, wil niet zeggen of er inspecties worden uitgevoerd bij huiskamerrestaurants. Wel laat  woordvoerder 
Tjitte Mastenbroek weten dat de NVWA 'nog geen meldingen  over thuisrestaurants heeft ontvangen'. 

Vervolg op pagina 11/12