Geen mondkapjes meer bij BENU-apotheek Jan Heijns in Tilburg.
Volledig scherm
Geen mondkapjes meer bij BENU-apotheek Jan Heijns in Tilburg. © Jesse van Beljouw

Geen mondkapje meer te krijgen, heel misschien nog bij Bol.com of via Marktplaats

TILBURG - Bij BENU-apotheek Jan Heijns in Tilburg hangen sinds donderdag briefjes op de deur met de mededelingen ‘Wij verkopen geen mondkapjes’ en ‘Wij verkopen geen desinfectiegel’. Een medewerkster van de apotheek zegt dat de run op deze spullen vorige week begon. 

,,We hebben al heel veel mensen moeten teleurstellen. We waren al heel snel door de voorraad heen en we kunnen er ook niet meer aankomen.”

Het coronavirus komt nu wel heel dichtbij en dat is te merken. Zochten mensen op de zoekterm ‘mondkapje’ zondag nog zo’n 1.200 keer op Marktplaats, dinsdag was dat al gestegen naar 8.000 keer. Via verschillende kanalen worden ‘de laatste’ mondkapjes aangeboden. Het is duidelijk een gat in de markt. 

Bij Blaak Apotheek in Tilburg hangt nog geen briefje op de deur, ,,maar we worden er wel een beetje gek van. We hebben geen mondkapjes en ook geen desinfecterende gel meer. Normaal gesproken hebben we binnen een dag weer voorraad, maar dat is nu niet het geval.” De medewerkers staan wel klaar voor mensen met vragen. 

Bol.com 

Via Bol.com zouden er nog wel mondkapjes te koop zijn. Vijftig mondmaskers per doos van MySafetyMask kosten 84,95 en worden binnen een tot twee weken geleverd. Shennit heeft nog merkloze stofmaskers vanaf 12,99 per drie stuks. Medische mondkapjes worden per vijftig stuks door TrendX NL verkocht voor 69,95. Zo zijn er nog meer bedrijven die via Bol.com hun mondkapjes verkopen. Maar veel zijn ook al niet meer leverbaar. Het is het proberen waard. 

Bij Bouwmarkt Praxis aan de Ringbaan-Zuid in Tilburg is eveneens geen mondkapje meer te krijgen. ,,Gisteren zijn de laatsten verkocht. Even afwachten of ze morgen bij de bestelling zitten”, hoopt een medewerker.

De Bouwmaat in Breda zit ook helemaal zonder mondkapjes. ,,En de grote vraag is wanneer we ze weer krijgen.” Ook bij andere Bouwmaten zijn de schappen leeg. 

Een medewerker van De Sligro in Den Bosch zegt niet te weten of er normaal mondkapjes worden verkocht, maar nu zeker niet. En dat zou landelijk zijn. 

Op de desinfecterende gels is overigens ook een run. Deze zijn vrijwel niet meer te krijgen. 

Schijnveiligheid

Maar wat veel mensen niet weten is dat veel mondkapjes eigenlijk niet werken tegen het virus. Volgens viroloog Marjolein Knoester aan het UMC Groningen zijn mondkapjes een schijnveiligheid omdat de gaatjes te groot zijn en virusdeeltjes doorlaten. Wel creëren ze bewustwording, waardoor mensen minder met hun handen in de buurt van hun mond komen. Want via handen is het virus ook over te dragen.

Het minder bekende FFP2-masker werkt daarentegen wél volledig. Dit masker heeft een speciaal filter om door te ademen en wordt door ziekenhuispersoneel gedragen wanneer zij in de buurt zijn van patiënten met waterpokken, mazelen en griep. Maar het is nogal onbruikbaar in het dagelijks leven, omdat erdoor ademen erg zwaar is. Dat hou je maar een half uur vol.